Oglasi

Dvoje mrtvih u napadu na koptsku crkvu

Žrtve eksplozije u libijskom gradu Misrati su egipatski državljani koji su radili u crkvi na pripremi za novogodišnju molitvu.
Ulica u Misrati, gradu u kojem je izvršen napad na koptsku crkvuAFP/Getty Arhiva

Najmanje dvije osobe su poginule, a još dvije su ranjene od eksplozije u egipatskoj koptskoj crkvi u Misrati, trećem po veličini gradu u Libiji, saopćilo je egipatsko Ministarstvo vanjskih poslova.

U saopćenju se navodi da su u eksploziji koja se dogodila u nedjelju, poginula dva egipatska državljanina koja su radila u crkvi na pripremama za tradicionalnu molitvu uoči Nove godine.

Egipatski ambasador posjetio je crkvu u Misrati nakon napada i apelirao na libijske snage sigurnosti da osiguraju da crkva bude pod nadzorom, prenio je AP.

Libijski zvaničnik sigurnosti je rekao da je napad izveden bombom velike razorne moći, koja je napravljena od materijala za koji je potreban detonator. Zvaničnik je insistirao na anonimnosti zbog istrage koja je u toku.

Desetine hiljada egipatskih radnika, vratilo se u Libiju nakon prošlogodišnjeg građanskog rata, uprkos lošoj sigurnosnoj situaciji.

Izvor: Agencije