Dvoje Amerikanaca ubijeno u Afganistanu

Civil i vojnik su vršili dužnosti u sklopu misije obuke, savjetovanja i asistiranja afganistanskih snaga kada su napadnuti i ubijeni (AP)

Najmanje dvoje Amerikanaca je poginulo, a nekoliko ih je ranjeno kada su u srijedu naoružani muškarci, odjeveni u uniforme afganistanske armije, zapucali na grupu američkih vojnika u Kabulu, glavnom gradu Afganistana, prenose agencije.

Jedna od poginulih osoba je civil, a pucnjava se desila u 11:00 sati po lokalnom vremenu, kada su međunarodne trupe posjetile jednu vojnu bazu u Kabulu, kazao je glasnogovornik afganistanskog Ministarstva odbrane Dawlat Waziri.

U saopćenju NATO-a, kasnije objavljenom u srijedu, navodi se kako su “jedan pripadnik američke vojske i jedan civil iz SAD-a podlegli ranama zadobijenim u Kabulu”.

Napadač je ubijen nakon razmjene vatre u četvrti Rishkhor, dijelu Kabula gdje se nalazi kamp za obuku specijalnih afganistanskih jedinica, navode i NATO i Waziri.

Napadi na saveznike

Iz Alijanse kažu kako su Amerikanci vršili dužnosti u sklopu misije obuke, savjetovanja i asistiranja afganistanskih snaga kada su napadnute te kako je pokrenuta istraga o ovom incidentu.

“Svaki put kada izgubimo člana našeg tima jako je bolno”, izjavio je general John Nicholson, vodeći komandant SAD-a i NATO snaga u Afganistanu.

Veliki broj međunarodnih snaga i savjetnika je poginulo u napadima afganistanskih snaga sigurnosti na njihove saveznike.

Od 2008. godine registrirana su 92 takva slučaja, u kojima je poginulo najmanje 150 stranih vojnika, a skoro 190 ih je ranjeno.

Talibanski borci često uspiju se ubaciti u redove afganistanskih sigurnosnih snaga kako bi izveli takozvane napade iz unutrašnjosti.

Izvor: Agencije