Dvogodišnji gubitak aviokompanija 157 milijardi dolara

Avionska industrija je jedna od privrednih grana koje trpe najteže posljedice krize (EPA)

Međunarodno udruženje za aviosaobraćaj (IATA) objavilo je da bi aviokompanije, zbog drugog vala pandemije korona virusa, ove i naredne godine mogle pretrpjeti gubitke od ukupno 157 milijardi dolara.

IATA, čije sjedište je u Montrealu, Kanada, objavio je izvještaj o ekonomskim i finansijskim izgledima globalne industrije zračnog transporta.

U izvještaju se procjenjuje da će se potrošnja u aviosaobraćaju ove godine smanjiti na 340 milijardi dolara, što će biti manje za 61,2 posto u odnosu na 2019. godinu.

Navodi se da bi se potrošnja u aviosaobraćaju tokom 2021. godine trebala povećati za 40,1 posto u odnosu na 2020. godinu i dostići 476 milijardi dolara.

Stručnjaci IATA-e smatraju da bi, zbog krize izazvane pandemijom korona virusa, aviokompanije tokom ove godine mogle pretrpjeti gubitak od 118,5 milijardi dolara, a sljedeće godine 38,7 milijardi dolara, što bi ukupno predstavljalo gubitak od 157 milijardi dolara.

Ogroman broj otkazanih letova

IATA je u svom junskom izvještaju o izgledima u aviotransportu procijenila dvogodišnji gubitak od 100 milijardi dolara.

U najnovijem izvještaju procjenjuje se da će se broj avionskih putnika smanjiti sa 4,5 milijarde prošle godine na 1,8 milijardi ove godine, te da će 2021. godine, nakon oporavka, broj putnika u avionskom saobraćaju iznositi 2,8 milijardi.

Avionska industrija je jedna od privrednih grana koje trpe najteže posljedice tokom krize izazvane globalnom pandemijom korona virusa.

Bolest COVID-19 uzrokovala je gotovo potpunu obustavu avionskih putovanja, što je dovelo do ogromnog broja otkazivanja letova na globalnom nivou.

Izvor: Agencije