Oglasi

Dvije žrtve u napadu na Ambasadu SAD-a

Ubijeni turski čuvar i bombaš-samoubica nakon što je detoniran eksploziv kod sigurnosne kapije Američke ambasade u Ankari.

Turski čuvar je ubijen kada je bombaš samoubica izveo napad ispred Američke ambasade u turskoj prijestonici Ankari, izjavio je provincijski guverner Alaattin Yuksel.

"Dvoje ljudi je poginulo u samoubilačkom napadu, turski čuvar i bombaš", rekao je on reporterima, dodavši da je u napadu ranjena jedna žena.

Američki ambasador u Turskoj Francis Ricciardone je potvrdio da je ubijen jedan turski zaposlenik Ambasade.

"Vrlo sam zahvalni turskoj državi i policiji za hitan odgovor", rekao je on. "Jako smo tužni, naravno, što smo izgubili jednog od naših turskih čuvara na ulazu."

'Ogromna eksplozija'

"To je bila ogromna eksplozija. Sjedio sam u svojoj radnji kad se desila. Vidio sam dio tijela na zemlji", rekao je radnik putničke agencije Kamiyar Barnos.

Usljed eksplozije slomljen je prozor njegove radnje, koja je oko 100 metara udaljena od Ambasade.

Eksplozija se desila ispred ulaza u Ambasadu, gdje se procesuiraju vize.

Stub dima se digao ispred prostranog ulaza u zgradu, vrata su oštećena, dok su komadi zida razbacani po ulici.

Policijske snage su blokirale ulicu u četvrti Cankaya, gdje se nalazi još nekoliko ambasada, ali i državnih institucija.

Nikom nije dozvoljen pristup području, osim lokalnim stanovnicima i zaposlenicima Ambasade.

Godine 2008. trojica napadača i tri turska policajca ubijena su u napadu ispred Američkog konzulata u Istanbulu.

Novinarka teško povrijeđena

Turski ministar unutrašnjih poslova Muamer Guler potvrdio je da je bombaš samoujica koji je izveo napad muškarac i da policija analizom otisaka prstiju nastoji utvrditi o kome je riječ.

On je potvrdio da je u eksploziji poginuo radnik obezbjeđenja Ambasade Mustafa Akarsu, a da je novinarka Didem Tunsaj (38) teško povrijeđena.

Dodao je da su još dva radnika obezbjeđenja lakše povrijeđena i medicinski zbrinuta.

"Istraga o ovom slučaju se nastavlja", kazao je Guler, javila je Anadolija.

Turska policija sumnja da je bombaš koji je u napao Američku ambasadu pripadnik ljevičarske militante skupine.

Bombaš samoubica, muškarac u 30-tih godinama, u napadu je koristio plastični eksploziv.

Vjeruje se da je neko vrijeme proveo u zatvoru zbog optužbi povezanih s terorizmom i da je bio pripadnik Fronta za revolucionarno narodno oslobođenje (DHKP-C).

Radi se o marksističko-lenjinističkoj skupini, koja je preuzela odgovornost za nekoliko bombaških napada na policijske stanice proteklih godina.

Niko nije preuzeo odgovornost

Ministar Guler je izjavio kako se vjeruje da je napadač turski državljanin.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Glavni ljekar u Numune bolnici u Ankari Nurulah Zengin izjavio je da su oko 13.40 sati po lokalnom vremenu u bolnicu primili 38-godišnju osobu koja je povrijeđena u napadu.

On je istakao da je povrijeđena osoba, za koju se naknadno utvrdilo da radi u medijima, zadobila teške povreda u predjelu glave.

"Povrijeđena osoba koja se nalazi u našoj bolnici zadobila je povrede u predjelu glave, posebno u predjelu oko desnog oka", rekao je Zengin.

On je kazao da se povrijeđena osoba nalazi u životnoj opasnosti.

"Pacijentkinja se nalazi u životnoj opasnosti. Nastavljamo nadgledati njeno zdravstveno stanje", rekao je Zengin.

'Napad na mir u Turskoj'

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je osudio napad i poručio da turske snage bezbjednosti vode istragu u vezi s tim samoubilackim aktom.

U prvoj reakciji na teroristicki akt, on je kazao da je to "napad na mir u Turskoj".

"Borba protiv terora mora biti sveobuhvatna. Ovaj napad je napad na tursku slobodu. Suprotstavit ćemo se jedinstveni. Bit ćemo jedno i otkriti počinitelje", poručio je turski premijer, javila je agencija Anadolija.

Erdogan je konstatirao da je napad izazvao neželjene posljedice.

Premijer je kazao da je teror jedan od problema koji sprečavaju napredovanje i izgradnju turske države i društva u cjelini.

Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu, koji se nalazi u zvaničnoj posjeti Srbiji, u petak je telefonom razgovarao s ambasadorom Ricciardoneom povodom napada, javlja Anadolija.

Poziv američkim državljanima

Prema diplomatskim izvorima, Davutoglu je pozvao američkog ambasadora kako bi izrazio zabrinutost i sućut povodom napada na Ambasadu.

Turski šef diplomatije je Ricciardoneu poručio da će turske policijske snage učiniti sve potrebno kako bi se rasvijetlio ovaj slučaj.

Američki State Departement je objavio da blisko surađuje s turskim vlastima kako bi se otkrile sve okolnosti napada.

Glasnogovornica State Departementa Victoria Nuland je eksploziju na kontrolnoj tački na ulazu u zgradu Ambasade nazvala "terorističkim napadom".

Istovremeno je američki konzulat u Istanbulu pozvao američke državljane da do daljnjeg ne dolaze u diplomatsko-konzularna predstavništva SAD-a u Turskoj.

Izvori: Al Jazeera i agencije