Dvije žene osuđene za pokušaj napada na Notre-Dame

Za sada nije poznato ima li napad veze s napetostima u zemlji (EPA)

Francuski sud osudio je na zatvorsku kaznu od najmanje 25 godina dvije žene, povezane s grupom koja je prije tri godine izvela neuspješan pokušaj napada automobilom-bombom ispred pariške katedrale Notre Dame, izvijestio je francuski list Le Figaro, prenosi Hina.

Jedna je osuđenica poticala drugu da joj se pridruži predstavljajući se na internetu kao borac koji se vratio iz Sirije i tim putem želi pronaći ženu, izvijestili su francuski mediji. 

U zoru, 4. septembra 2016. godine policija je pronašla sivi Peugeot 607 bez registracijskih pločica, u kojemu je bilo sedam plinskih boca i tri kanistra benzina, parkiran na lijevoj obali Seine u blizini Notre Damea, u samom središtu Pariza.

Istražitelji su po opušcima i deki natopljenoj benzinom zaključili da je riječ o neuspješnom pokušaju izazivanja eksplozije.

Presuda u odsutnosti

Otisci prstiju ostavljeni na mjestu događaja doveli su policiju do Ines Madani i Ornelle Gilligmann. One su, po istražiteljima, parkirale automobil nakon što su Rachidu Kassimu, francuskome članu organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL), poslale video u kojemu preuzimaju odgovornost za planirani napad.

Sud je u ponedjeljak Madani, osudio na 30 godina, a Gilligmann, udanu majku troje djece, na 25 godina, izvijestio je Le Figaro. Još su dvije žene osuđene na 20 godina zatvora.

Prema pisanju Le Figaroa, Kassim je osuđen u odsutnosti na doživotnu zatvorsku kaznu. Na niže kazne osuđene su još tri osobe za pomaganje u pokušaju izazivanja eksplozije te za neprijavljivanje kaznenog djela.

Izvor: Agencije