Dvije vrste ograde na granici Mađarske i Srbije

Od početka godine u Mađarsku je stiglo gotovo 90.000 migranata (EPA)

Vlada Mađarske odlučila je na današnjoj sjednici da duž granice ove države sa Srbijom, duge 175 kilometara, podigne dvije vrste ograde, izjavio je šef kabineta mađarskog premijera Janos Lazar.

On je na konferenciji za novinare objasnio kako će ograda, koja će biti podignuta u području gdje je lako preći granicu, biti visoka tri metra, dubine metar i po.

Ograda, na 2,5 metara udaljenosti od granice sa Srbijom bit će opremljena žicom u skladu sa standardima NATO-a, rekao je Lazar.

Na terenu gdje je pristup granici otežan zbog prirodnog okruženja bit će, kako je naveo, podignuta jednostavnija ograda u dužini od 30 do 40 kilometara.

Povećanje procjene

On je dodao kako je Mađarska među državama koje su najviše izložene ilegalnoj migraciji i da ograda na granici sa Srbijom treba što prije biti izgrađena kako bi se zaustavio priliv migranata.

Od početka godine u Mađarsku je stiglo skoro 90.000 migranata, a Vlada u Budimpešti očekuje kako će do kraja godine u ovu europsku državu doći do 300.000 migranata, što je dvostruko više od ranijih procjena, navodi AFP.

Izvor: Agencije