Dvije Koreje i SAD nastavljaju raditi na denuklearizaciji

Donald Trump tvrdi da SAD nije mogao pristati na potpuno ukidanje sankcija, a Sjeverna Koreja da je tražila samo djelomično ukidanje (EPA)

Južna Koreja sarađivati će sa Sjedinjenim Američkim Državama i Sjevernom Korejom kako bi se postigao sporazum o denuklearizaciji, izjavio je južnokorejski predsjednik Moon Jae-in dan nakon propalih pregovora predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i sjevernokerjskog lidera Kim Jong-una u Vijetnamu.

Drugi po redu summit Trumpa i Kima prekinut je nakon što nisu uspjeli doći do dogovora o ukidanju sankcija Sjevernoj Koreji, koja bi, kao protumjeru, morala ukinuti svoj nuklearni program.

Trump: Suštinski razgovor s Kimom

Donald Trump je izjavio u petak da je njegov razgovor s Kim Jong-unom u Hanoju bio ‘suštinski’.

‘Mi znamo šta oni žele i oni znaju šta mi moramo imati’, dodao je Tramp, prenio je Reuters.

Južnokorejski predsjednik aktivni je pristalica napora oko prekida sukoba na Korejskom poluotoku, a susreo se s Kimom već tri puta prošle godine u pokušaju da olakša pregovore oko nuklearnog programa sa SAD-om.

“Moja administracija usko će komunicirati i sarađivati sa SAD-om i Sjevernom Korejom kako bi pomogli da pregovori dođu do potpunog kraja pod svaku cijenu”, rekao je on u Seulu.

‘Zapelo’ zbog sankcija

Moon je, također, naglasio kako će se savjetovati sa SAD-om oko načina da se nastave zajednički projekti sa Sjeverom, uključujući i turistički razvoj Mount Kumganga i industrijskog kompleksa Kaesong, a koji se nalaze u Sjevernoj Koreji.

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je u petak da je Sjeverna Koreja tokom summita u Hanoju zatražila ukidanje svih sankcija, ali nije pružila jasne odgovore na pitanje što je spremna ponuditi kako bi bio demontiran nuklearni objekt Yongbyon.

“Oni su bili prilično opširni u odnosu na ono što su spremni učiniti u Yongbyonu, ali još uvijek nije bilo potpune jasnoće u pogledu punog opsega onoga što su bili spremni ponuditi”, kazao je Pompeo na konferenciji za novinare tokom kratkog zadržavanja u Manili.

Rekao je da su Sjedinjene Američke Države “željne povratka za sto kako bi nastavile taj razgovor”.

Pompeo je kazao da je Sjeverna Koreja “u osnovi tražila potpuno oslobađanje od sankcija”.

Drugi sastanak na vrhu između Trumpa i Kima propao je u četvrtak zbog pitanja sankcija, a dvije su strane objavile suprotna objašnjenja o tome što se dogodilo.

‘Birno je ne žuriti’

Trump je naglasio kako su dvodnevni pregovori urodili plodom, no da je bitno da se ne žuri prema pogrešnom dogovoru.

“Sve zbog sankcija”, rekao je Trump na konferenciji za medije nakon propalih pregovora.

“Uglavnom, htjeli su potpuno ukidanje sankcija, a na to ne možemo pristati.”

Međutim, sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong-ho medijima je kazao, nakon što je Trump napustio Hanoj, da je Sjeverna Koreja tražila djelomično ukidanje sankcija “povezanih sa životnim uvjetima ljudi i nepovezanih s vojnim sankcijama”.

Rekao je kako je Sjever ponudio realne uvjete, koji uključuju rastavljanje glavnog nuklearnog postrojenja u Yongbyonu i postrojenja za plutonij i uranij koje bi nadgledali inženjeri iz obje zemlje.

“Ovo je najveći korak u denuklearizaciji koji možemo napraviti na temelju trenutnog povjerenja između dvije zemlje”, dodao je Ri.

‘Kim zahvalan Trumpu’

Njegova zamjenica Choe Son-hui rekla je kako je imala dojam je sada Kim “možda izgubio interes za dogovorom” nakon što je SAD odbio djelomično ukidanje sankcija u zamjenu za uništavanje Yongbyona, “nešto što nikada do sada nismo ponudili”.

Obje strane naglasile su želju za nastavkom trenutne saradnje.

Summit u Hanoju došao je osam mjeseci nakon prvog susreta Trumpa i Kima u Singapuru, gdje su dogovorili uspostavu novih odnosa i mira u zamjenu da Sjeverna Koreja pojača napore u potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Kim Vijetnam napušta u subotu, a prethodno je naglasio kako je zahvalan Trumpu što je daleko putovao i aktivno ulaže napore u postizanje rezultata, javlja sjevernokorejski državni medij KCNA.

Izvor: Agencije