Dvije kineske komercijalne rakete poletjet će 2020. i 2021.

Raketa, Lansiranje, Kina
Xi Jinping postavio je prioritet da Kina postane supersila u svemirskim letovima (EPA)

Tokom 2020. i 2021. Kina namjerava obaviti probne letove još dvije svemirske rakete iz serije Smart Dragon, namijenjene komercijalnoj upotrebi.

Objava rasporeda letova koje koordinira China Rocket Co, dio državne kompanije Aerospace Science and Technology Corp, uslijedila je dva mjeseca nakon što je prva raketa za višekratnu upotrebu, 23 tone težak Smart Dragon-1, u augustu lansirala tri satelita u orbitu.

Kina predviđa lansiranje niza komercijalnih satelita koji će moći ponuditi razne usluge, u rasponu od brzog interneta za avione do praćenja isporuka uglja, izvijestila je Xinhua.

Rakete za višekratnu upotrebu omogućit će češća lansiranja raketa te doprinijeti smanjenju cijene svemirskog leta, prenosi Hina.

Smart Dragon-2 teži 60 tona i dug je 21 metar, a u orbitu će na visinu 500 kilometara moći poslati 500 kilograma korisnog tereta, a probni let očekuje se sljedeće godine.

Smart Dragon-3, težak 116 tona i dug 31 metar, probni let trebao bi obaviti 2021.

Ta raketa u orbitu će moći poslati čak tonu i po korisnog tereta.

Sve više privatnih firmi

Kompanija iSpace sa sjedištem u Pekingu postala je prva privatna kineska kompanija koja je na vlastitoj raketi lansirala satelit u orbitu.

Krajem prošle godine još su dva kineska startupa pokušala lansirati satelite, ali im to nije uspjelo.

Sve više privatnih kineskih kompanija bavi se svemirskim letovima.

U julu je s kosmodroma Jiuquan uspješno lansirana raketa Hyperbola-1, koju je razvio iSpace.

Raketa je u orbitu ponijela dva satelita, što je bilo prvo uspješno lansiranje neke kineske privatne kompanije koja se bavi svemirskim letovima.

Deseci kineskih startupova posljednjih godina razvijaju rakete koje mogu nositi jeftine mikrosatelite komercijalne namjene.

Finansirani su većinom iz tamošnjeg rizičnog kapitala.

Supersila u svemirskim letovima

Ne treba zanemariti ni to da kineska vlada u dokumentu iz decembra 2016. navodi da je svemirska industrija važan dio ukupne razvojne strategije zemlje.

Otkad je preuzeo dužnost predsjednika 2012, Xi Jinping postavio je vladi kao prioritetni zadatak da Kina postane supersila u svemirskim letovima.

Godine 2022. Kina u svemir namjerava poslati stanicu sa stalnom ljudskom posadom.

Istovremeno je jedan od glavnih kratkoročnih ciljeva zemlje izgradnja mreže satelita u orbiti za komunikaciju, emitiranje televizijskog signala, navigaciju i pozicioniranje.

Razvojem raketa koje su u stanju u orbitu ponijeti koristan teret kineske kompanije nastoje uhvatiti tehnološki korak s američkim konkurentima, poput SpaceX-a te Blue Origina, u vlasništvu Jeffa Bezosa.

Izvor: Agencije