Dvije izgubljene decenije za ekonomiju Italije

Italijanske banke opterećene velikim dugovima zbog davanja loših zajmova, možda će im biti potrebna značajna finansijska podrška (Reuters)

Italijanska ekonomija se neće vratiti na nivo na kojem je bila prije finansijske krize 2008. godine sve do sredine sljedeće decenije, saopćili su iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ukazujući na “dvije izgubljene decenije”.

Do sredine sljedeće decenije ekonomije ostalih članica eurozone bit će od 20 do 25 posto veće nego 2008. godine.

Iz MMF-a sada očekuju da će italijanska privreda, treća po veličini u eurozoni, porasti za manje od jednog procenta ove godine. Ranije je bio prognoziran rast od 1,1 posto.

Za sljedeću godinu prognoziran je ekonomski rast Italije od jedan posto.

Finansijska pomoć

Italijanske banke opterećene su velikim dugovima zbog davanja loših zajmova i možda će im biti potrebna značajna finansijska podrška.

Međunarodni monetarni fond je saopćio da će oporavak italijanske privrede vjerovatno biti “osjetljiv i dug” i da su vlasti te zemlje suočene s “monumentalnim izazovom”.

Prošle je sedmice MMF smanjio prognozu rasta eurozone kao cjeline zbog očekivanog utjecaja glasanja Velike Britanije o istupanju iz Evropske unije. Ta institucija sada očekuje da će eurozona ove godine privredno ojačati 1,6 posto, a sljedeće 1,4 posto.

Izvor: Agencije