Dvije hrvatske županije na njemačkoj crvenoj listi

Prema posljednjim podacima Hrvatska ima 37,7 oboljelih od COVID-19 na sto hiljada stanovnika u prethodne dvije sedmice (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke izdalo je u četvrtak upozorenje za putovanja u dijelove Hrvatske, odnosno u Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju, zbog povećanog broja novozaraženih korona virusom, prenosi agencija Hina.

„Ne preporučuju se putovanja koja nisu nužna, kao npr. turistička putovanja, u ova područja“, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu.

Upozorenje se odnosi na pogoršanu epidemiološku situaciju u ovim dijelovima, Hrvatske a Ministarstvo se pritom poziva na procjenu državnog Epidemiološkog instituta Robert Koch koji je u četvrtak dvije hrvatske županije proglasio područjima visokog epidemiološkog rizika.

„Nakon što je epidemiološka situacija u Hrvatskoj više sedmica bila povoljna, broj novozaraženih u posljednje vrijeme naglo raste. U Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji se bilježi više od 50 novih slučaja zaraze korona virusom na 100.000 stanovnika u roku od sedam dana“, stoji na stranicama Ministarstva vanjskih poslova.

Osobe koje se u Njemačku vraćaju iz ovih područja dužne su nakon povratka podvrgnuti se testu na COVID-19 a vrijeme koje provedu čekajući na rezultat su dužne provesti u samoizolaciji. Povratnici se mogu besplatno testirati na većini glavnih graničnih prijelaza kako željezničkih i cestovnih, tako i u zračnim lukama a na rezultat se u pravilu čeka manje od 48 sati.

Besplatno se mogu testirati i osobe koje se nisu nalazile na područjima koja su proglašena rizičnima.

Najava ministra Grlića

Mogućnost da bi Njemačka mogla neke dijelove Hrvatske staviti na svoju crvenu listu, potvrdio je ranije u četvrtak šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman uoči sjednice Vlade, prenosi agencija Hina.

Hrvatski ministar vanjskih poslova rekao je kako je u srijedu razgovarao s njemačkim kolegom Heikom Maasom, te kako Njemačka ne bi trebala cijelu teritoriju Hrvatske staviti na crvenu listu.

„Ići će parcijalno“, kaže Grlić Radman i pretpostavlja kako bi se hrvatske županije s lošijom epidemiološkom slikom mogle naći na njemačkoj crvenoj listi.

„Ta odluka tek treba biti donesena“, ističe hrvatski ministar. 

Slovenska i britanska odluka

Očekuje se da će slovenska Vlada u četvrtak staviti Hrvatsku na crvenu listu. Svi Slovenci koji su na odmoru u Hrvatskoj, a žele izbjeći obvezujući karantin od 14 dana morat će se vratiti najkasnije do kraja sedmice, najavio je u srijedu glasnogovornik Vlade Slovenije Jelko Kacin.

Isto bi mogla učiniti i Velika Britanija. Odlukom bi mogle biti pogođene hiljade britanskih turista koji trenutno borave u Hrvatskoj.

Grlić Radman ističe da se u ovoj situaciji zemlje vode epidemiološkom slikom, ali i vlastitim interesima. Istakao je da je hrvatski turizam do sada ostvario značajne rezultate.

„Turisti su navikli odlaziti u tradicionalne destinacije. Kada je u pitanju Hrvatska, mislim da smo ostvarili postignuća iznad očekivanja.“

Analiza dvije posljednje sedmice

Prema posljednjim podacima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Hrvatska ima 37,7 oboljelih od COVID-19 na sto hiljada stanovnika u prethodne dvije sedmice i po tom pokazatelju deveta je od 41 države obuhvaćene svakodnevnim analizama.

Njemačka ima 17,9, Britanija 21, a Slovenija 12,8 oboljelih na 100.000 stanovnika u istom periodu.

Izvor: Agencije