Oglasi

Dvije decenije na vlasti: Putin riješen zadržati kormilo

Bivši agent KGB-a, koji je bio popularan zbog vraćanja položaja svoje zemlje na međunarodnoj sceni, neće dozvoliti opoziciji da se probije.
Ruska politička klasa pita se o namjerama sadašnjeg predsjednika po isteku mandataEPA

Kada je 9. augusta 1999. Vladimir Putin imenovan za premijera mnogi su vjerovali da malo poznati šef obavještajnih službi namjerava da nastavi demokratske reforme u postsovjetskim godinama, istovremeno uvodeći red u zemlju.

Dvadeset godina na kasnije čvrsto je instaliran na vlasti, koju je, čini se, odlučan da zadrži, ocjenjuje agencija France Presse.

Posljednjih sedmica odbijanje ruskih vlasti da dozvoli opoziciji kandidature na lokalnim izborima u više gradova, uključujući Moskvu, i snažna reakcija na opozicione proteste ostavlja malo prostora za sumnju u odlučnost Putina da zadrži vlast.

Bivši agent KGB-a, koji je bio popularan zbog vraćanja položaja svoje zemlje na međunarodnoj sceni, neće dozvoliti opoziciji da se probije iako mu Ustav ne dozvoljava da se kandidira za novi predsjednički mandat 2024. godine.

Putinove namjere

Ruska politička klasa pita se o namjerama sadašnjeg predsjednika po isteku mandata, prenosi Tanjug.

Da li će ponovo obavljati funkciju premijera, kao od 2008-2012, da li će odrediti svog nasljednika, kao što je to sa njim učinio Boris Jeljcin 1999, da li će imati počasnu funkciju koja bi mu omogućila da vuče konce kao što je to uradio prvi čovjek u susjednom Kazahstanu?

Vladimir Putin imao je rekordnu popularnost poslije aneksije Krima.

Ona je počela da opada nakon najave nepopularne penzijske reforme pre godinu dana, teško prihvatljive za stanovništvo sa vrlo niskim primanjima koja su u padu posljednjih pet godina, navodi France Presse.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.