Oglasi

Dvije američke države tužile Volkswagen

New York i Massachusetts tužili su Volkswagen, Audi i Porsche zbog manipulacija vrijednostima izduvnih plinova.
VW je navodno vlastima dvije američke savezne dostavio lažna dokumenta u nastojanju da prikrije prevaruEPA

Američke savezne države New York i Massachusetts tužile su kompanije Volkswagen, Audi i Porsche zbog manipulacija vrijednostima izduvnih plinova.

U tužbama se navodi da su VW i njegove filijale prevarile kupce prodajom više od 40.000 vozila koja su opremljena softverom za prikrivanje realnog nivoa emisije štetnih plinova, prenosi agencija France Presse.

Također je saopćeno da je Volkswagen vlastima dvije američke savezne dostavio lažna dokumenta u nastojanju da prikrije prevaru, prenosi Tanjug.

Nagoda od 15,3 milijarde dolara

Pokretanje nove tužbe dolazi nakon što je njemačka kompanija postigla nagodbu u iznosu od 15,3 milijarde dolara s Federalnim sudom u San Franciscu.

VW, koji posjeduje 12 brendova, od Audija do Porschea, Lamborginija, Škode i SEAT-a, upao je u septembru prošle godine u najveću krizu do sada.

Tada je u javnost isplivalo da je u 11 miliona vozila širom svijeta ugradio softver za manipulacije vrijednostima izduvnih plinova.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.