Dvanaest godina Memorijalnog centra Potočari

Gradnja centra odvijala se u više faza, a kompleks još uvijek nije dovršen (Anadolija)

Minutom šutnje i učenjem Fatihe, te prigodnim govorima, danas je obilježena 12. godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari u kojem je do danas ukopano 6.377 žrtava srebreničkog genocida iz jula 1995. godine, javlja agencija Anadolija.

Govoreći o značaju ovog mjesta za preživjele žrtve, Hatidža Mehmedović je izjavila da je to za njih sveto mjesto i podsjetila da se za brojnim ubijenim Bošnjacima još uvijek traga.

„Mnogi oni koji su ubijali, zatrpavali i prekopavali masovne grobnice nagrađeni su slobodom, a žrtve žive sa svojim bolom. Čim zločinci nisu kažnjeni, to je podsticaj za nova krvoprolića i nove genocide“, smatra Mehmedović.

Ćamil Duraković, načelnik Srebrenice, rekao je da se u proteklih 12 godina u Memorijalnom centru Potočari mijenjao samo broj bijelih nišana, odnosno povećavala se cifra ukopanih žrtava.

„Ovo je oficijelno spomen-obilježje i državna institucija. Generalno, ovo je planetarno mjesto i dobro je da svijet za njega zna, a za nas preživjele, ovo je stalno podsjećanje na bol s kojim živimo. Dobro je što će država voditi računa o ovom mjestu i onda kada nas ne bude“, rekao je Duraković.

Obilježavanju ove godišnjice prisustvovalo je i 200 branilaca i građana Konjica.

Inače, na mjestu gdje je bila baza holandskog vojnog bataljona, koji je trebao biti garancija za zaštitu života u Srebrenici, UN-ovoj zaštićenoj zoni, prije 12 godina ukopane su prve identificirane žrtve.

Gradnja centra odvijala se u više faza, a kompleks još uvijek nije dovršen.

Zločin planetarnih razmjera

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton, tačno prije 12 godina, na današnji dan, otvorio je Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz jula 1995. godine.

Tog dana ukopano je 107 žrtava genocida.

“Genocid u Srebrenici je zločin planetarnih razmjera. Srebreničku lekciju svijet mora naučiti i upamtiti zbog budućih generacija. Nevine srebreničke žrtve zaslužuju smiraj i istinu. Preživjele porodice ubijenih trebaju pravdu. Vrijeme prolazi, a bol nije manja, jer nešto malo manje od 2.000 žrtava genocida u Srebrenici još uvijek nije našlo svoj smiraj u mezarju Memorijalnog centra”, navode iz Uprave Memorijalnog centra.

Ove godine, na 20. godišnjicu genocida u Srebrenici, ukopano je 136 žrtava genocida u ovom bh. gradu, najvećeg ratnog zločina počinjenog u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

U mezarju Memorijalnog centra od 2003. do ove godine ukopane su 6.377 žrtava, od njih 8.372 ubijene u genocidu 1995. godine.

Imena žrtava, Memorijalni centar i više informacija može se pronaći na stranici www.srebrenica360.com.

Izvor: Al Jazeera i agencije