Dvadeset miliona ljudi gladuje zbog sukoba

Potrebno je omogućiti pristup najugroženijim (EPA)

Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo je zaraćene strane u Jemenu, Somaliji, Južnom Sudanu i sjevernoistočnom dijelu Nigerije da omoguće pristup humanitarnoj pomoći te je pozvalo zemlje da doniraju više novca kako bi se spriječila glad koja prijeti 20 miliona ljudi.

Izražena je duboka zabrinutost da “trajni sukobi i nasilje imaju razarajuće humanitarne posljedice i sprečavaju učinkovit humanitarni odgovor, te su zato glavni uzrok gladi u te četiri zemlje”.

“Vijeće sigurnosti poziva sve strane u Jemenu, Južnom Sudanu, Somaliji i sjeveroistočnom dijelu Nigerije da hitno preduzmu korake koji bi omogućili učinkovitiji humanitarni odgovor”, stoji u izjavi.

Tek pola iznosa prikupljeno

Ujedinjeni narodi apelovali su u februaru na potrebu prikupljanja 4,9 milijarde dolara za borbu protiv, kako je nazivaju, najveće humanitarne krize od kada je to tijelo formirano prije više od 70 godina, ali UN-ov glasnogovornik Stephane Dujarric rekao je da je prikupljen samo 51 posto od tog iznosa.

“Ova četiri konteksta su veoma različita, međutim imaju jednu zajedničku stvar – svi su pod utjecajem sukoba koji su izazvali ljudi, a pristup humanitarnoj pomoći onemogućen je zbog sukoba koji su u toku”, rekao je novinarima zamjenik švedskog ambasadora pri UN-u Carl Skau.

Izvor: Agencije