Dva Zlatna globusa za ‘Bohemian Rhapsody’

Rami Malek (u sredini) dobio je nagradu za najboljeg glumca za izvedbu Freddyja Mercuryja (AP)

Na gala-večeri u Los Angelesu u nedjelju navečer su dodijeljene tradicionalne nagrade Zlatni globusi, druge najznačajnije filmske nagrade, odmah iza Oscara.

Zlatni globus (Golden Globe) je američka filmska nagrada koja se dodjeljuje filmskim, a od 1970. i televizijskim uradcima jednom godišnje.

U kategoriji najboljeg filma – drame pobijedio je „Bohemian Rhapsody“, a glavni protagonist tog filma Rami Malek dobio je nagradu za najboljeg glumca za izvedbu Freddyja Mercuryja. U kategoriji glumica slavila je Glenn Close za „The Wife“, iako se očekivalo da će to priznanje pripasti Lady Gagi.

U kategoriji najboljeg filma komedije ili mjuzikla pobijedio je „Green Book“, Christian Bale („Vice“) je najbolji glumac, a Olivia Colman („The Favourite“) glumica.

Posebno priznanje Bridgesu

Nagradu za najboljeg reditelja dobio je Meksikanac Alfonso Cuaron za film „Roma“, koji je proglašen i za najbolji strani film. Najbolju sporednu ulogu ostvarili su Mahershala Ali u „Green Booku“ i Regina King za „If Beale Street Could Talk“.

Kod televizijskih nagrada najbolja drama je serija „The Americans“, a komedija „The Kominsky Method“. Richard Madden („Bodyguard“) i Sandra Oh („Killing Eve“) dobili su nagrade za najbolje glumce kod dramskih ostvarenja, a Michael Douglas („The Kominsky Method“) i Rachel Brosnahan („The Marvelous Mrs. Maisel“) kod komedija ili mjuzikla.

Golden Globe za životno djelo, koja nosi ime Cecil B. DeMille, dobio je Jeff Bridges, slavni „The Dude“ u filmu The Big Lebowski iz 1998. godine.

Zlatni globus je vrlo često i glavni indikator za favorite za Oscara.

Izvor: Agencija