Dva bivša pripadnika Vojske RS-a uhapšena zbog ubistva 78 civila

Osumnjičeni će biti predani postupajućem tužitelju, koji će ih ispitati (Fena)

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na području Banje Luke locirali su, identificirali i lišili slobode Boška Unčanina iz Prijedora i Dragana Despota iz Ključa (Lanište), osumnjičene za zločin počinjen protiv čovječnosti.

Unčanin i Despot su pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičeni su da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na širem području Bosanske krajine, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Terete se da su 1. juna 1992. godine u mjestu Velagići, općina Ključ, lično i neposredno, zajedno s drugim osobama, a po prethodnom dogovoru, istjerali napolje civile bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatočeni u zgradi osnovne škole.

Strijeljanje i zakopavanje civila

Istjeranim civilima bilo je naređeno da se postroje ispred škole, nakon čega su optuženi, zajedno s drugim osobama, pucajući iz automatskog vatrenog oružja, izvršili strijeljanje i ubistvo najmanje 78 osoba.

Tijela žrtava su prevežena kamionima i zakopana u masovnu grobnicu, da bi neposredno nakon rata, 1996. godine, posmrtni ostaci bili pronađeni i ekshumirani iz masovne grobnice Lanište II, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, prenosi Fena.

Tokom dana osumnjičeni će biti predani postupajućem tužitelju, koji će ih ispitati te nakon toga odlučiti o daljnjim aktivnostima u predmetu.

Izvor: Agencije