Dva bazena u Francuskoj zatvorena zbog spora o burkiniju

Žene su tražile da bazeni promijene pravila kako bi ih mogle koristiti i žene u burkinijima (Reuters)

Dva javna bazena na jugoistoku Francuske zatvorena su uprkos nesnosnoj vrućini, nakon svađe oko upotrebe plivačkog odijela koje pokriva cijelo tijelo, takozvanog “burkinija” za muslimanke.

Sedam žena u burkinijima, s kojima su bili aktivisti grupe za ljudska prava “Alliance Citoyenne”, u subotu je došlo je na bazen u Grenobleu, tražeći da im se dozvoli da se kupaju, uprkos opštinskoj zabrani na kostime koje koriste muslimanke.

One tvrde da ta zabrana predstavlja diskriminaciju.

Te žene žele da javni bazeni, koji trenutno nalažu muškarcima da nose kupaće gaćice, a ženama bikinije ili jednodijelne kostime, promijene pravila i da počnu primati I žene koje nose burkinije.

Eric Ciotti, član Parlamenta iz reda deničarske Republikanske partije, na Twitteru je napisao da burkini “nema mjesta u Francuskoj, gdje žene imaju identična prava kao i muškarci”.

No, “Alliance Citoyenne” akciju žena poredi s onom američke ikone borbe za ljudska prava Rose Parks.

Francuska prva zabranila burku

Spasioci na bazenima u srijedu su zatražili zatvaranje bazena jer su oni tu “da održavaju sigurnost, a da to u novim okolnostima ne mogu raditi, pošto moraju brinuti o gužvi” koju su uzrokovali kontroverzni kupaći kostimi, tvrde gradske vlasti, uz opasku da rade na rješenju problema.

Događaji iz Grenoblea uslijedili su nakon dosta polemike oko odjeće koja muslimankama pokriva tijelo i lice.

Francuska, evropska zemlja s najviše muslimanske populacije, 2011. je postala prva država koja je zabranila burku.

Taj potez podržao je i Evropski sud za ljudska prava, odbacujući argument da odluka krši slobodu vjeroispovijesti.

Ranije ove godine, francuski prodavač sportske opreme “Decathlon” je, usljed kritika, povukao plan o prodaji trkaćeg hidžaba za atletičarke.

Izvor: Agencije