Dužnosnik UAE prije četvrt stoljeća učestvovao na tajnim sastancima s izraelskim diplomatama

Sa ceremonije potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa UAE-a i Bahreina s Izraelom (Anadolija)

Prošli utorak je bio drugačiji dan za izraelskog diplomatu Jeremyja Issacharoffa, koji se sada mogao javno fotografirati s emiratskim dužnosnicima, ubirući “plod” sjemena posijanog prije više od četvrt stoljeća, kako je izjavio za izraelske novine.

Issacharoff, koji trenutno obnaša funkciju ambasadora Izraela u Njemačkoj, sudjelovao je na ceremoniji potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Bahreina s Izraelom u Bijeloj kući u Washingtonu. Ovaj izraelski diplomata fotografirao se s ambasadorom Emirata u Washingtonu Yousefom al-Otaibom, što je vidio kao značajan momenat u historiji odnosa dvije zemlje.

Issacharoff je objavio fotografiju na svom Twitter nalogu i napisao: “Na današnji dan, nakon mnogo godina prijateljstva i tajnih kontakata, sada se možemo fotografirati zajedno, bez maski”.

Issacharoff je prvi izraelski diplomata koji se sastao s emiratskim dužnosnikom prije 26 godina, navodi izraelski informativni portal The Times of Israel.

Issacharoff je za izraelski portal izjavio da Otaibu poznaje dugi niz godina i da su tokom tih godina razvili lično prijateljstvo zasnovano na povjerenju, diskreciji i uzajamnom kredibilitetu.

Osvrnuo se i na simbolički aspekt normalizacije, rekavši “da napokon mogu ‘skinuti masku’ s veze, makar i na kratko. Ovim se upotpunjuje lični krug koji sada otvara mnogo veći krug između naše dvije zemlje.”

Priča o prvom susretu

Issacharoff se prisjetio prošlosti i ispričao za Times of Israel događaje i detalje sa prvog sastanka između dvije strane. Issacharoffu se 1994. godine, tada trećem čovjeku izraelske ambasade u Washingtonu, obratila američka savjetnica Sandra Charles, koja je sarađivala s državama Zaljeva, i rekla da UAE želi znati stav Izraela o nastojanju Abu Dhabija da nabavi borbene avione F-16 od Sjedinjenih Američkih Država. Njegov odgovor na zahtjev Emirata je bio “nađimo se i razgovarajmo”.

Izraelski diplomata podsjeća da je “UAE želio izbjeći sukobe s nama na Capitol Hillu u vezi sa sporazumima o prodaji odbrambene opreme”.

Portal dodaje da je nekoliko dana kasnije Issacharoff otišao u ured američkog savjetnika gdje se sastao sa emiratskim profesorom Jamalom al-Suwaidijem, koji je u to vrijeme osnovao Centar za strateške studije i istraživanje Ujedinjenih Arapskih Emirata, a riječ je o istraživačkom centru koji ima podršku vlade na čijem je čelu bio do početka ove godine.

Al-Suwaidi je, također, bio visokorangirani savjetnik prijestolonasljednika Abu Dhabija, šeika Mohammeda bin Zayeda, sina osnivača Ujedinjenih Arapskih Emirata i današnji de facto vladar države.

“Prvi put smo se sreli, a razgovori su samo tekli o mnogo različitih stvari. Vrlo brzo je postalo jasno da razgovor otkriva mnoo sličnih ideja i interese koje smo dijelili”, kazao je Issacharoff.

Napominje da je njegov susret s Al-Suwaidijem 1994. godine, prema njegovim saznanjima, presedan u historiji odnosa dvije zemlje. To je bio prvi put da izraelski diplomata razgovara s dužnosnikom iz UAE-a.

Međutim, stvari se nisu zaustavile na tom prvom sastanku, jer su se njih dvojica susreli još nekoliko puta nakon toga i počeli su razvijati odnos s uzajamnim povjerenjem. “Razgovori su krenuli u pravcu širih pitanja, pa je razgovor između nas postao širi. To je potaknulo nadu da će se ovo vremenom definitivno razviti u nešto dublje. Nisam gajio iluziju da će ovo biti vrlo brz proces, ali zaista sam osjećao da bi to moglo dovesti do nečega vrlo bitnog.”

F-16 je bio početak

Izraelski dužnosnik nije otkrio šta je Izrael pružio emiratskoj strani posljednjih godina. No, web portal Times of Israel ističe da je UAE na kraju nabavio američke borbene avione F-16.

Issacharoff je izjavio za njemački časopis Der Spiegel, ranije ove godine, kako se sjeća da je pokojni izraelski premijer Yitzhak Rabin odgovorio na želju Emirata rekavši “Nećemo se protiviti”, tokom sastanka u Pentagonu.

Smatra da je to bio “diplomatski potez koji je uspostavio povjerenje za otvaranje održivijeg dijalog na druge načine”, dodajući da se tokom godina susreo s mnogim dužnosnicima iz Emirata, navodi izraelska web stranica.

Issacharoff je naglasio kako je često osjećao da postoji neka vrsta žudnje na obje strane za boljim razumijevanjem stava druge strane o širokom spektru tema.

“Razgovarali smo o pitanjima koja su predstavljala zajednički izazov za obje zemlje”, rekao je.

Dodao je kako su s vremenom razgovarali o mnogo različitih stvari, bilo da je riječ o Iranu (nuklearni aspekt, raketna prijetnja i uplitanje te zemlje u dešavanja regiji) ili o situaciji u Siriji, Egiptu ili Jordanu. Utvrdili smo da, uglavnom, na stvari gledamo na vrlo sličan način, dodao je.

Za izraelskog dužnosnika, jedna od najvažnijih stvari u takvim raspravama je biti vrlo oprezan i biti u stanju zadržati svoj kredibilitet. “Tražite ono što vam je zajedničko, umjesto zadržavanja na stvarima oko kojih se ne slažete” rekao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije