Dužnici u švicarcima zbunjeni računima

U nedjelju je za banke je istekao rok u kojem su morale dužnicima poslati izračun konverzije kredita iz švicarskih franaka u eure.

Iako u udruženjima koja zastupaju dužnike tvrde da je za većinu od 50.000 ugovorenih kredita u francima stigao račun konverzije, upozoravaju na niz nelogičnosti i kršenja zakona.

Neke banke, tvrde, različito klijentima obračunavaju dug, izvijestila je reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić.

Sa zvukom poštarskog motora, mnogima koji su digli kredite u francima ovih je dana trebalo stići olakšanje. Banke su svim dužnicima morale poslati izračun prebacivanja kredita u eure.

No, Vjeran Koprivnjak, nije zadovoljan pošiljkom iz banke. Tvrdi kako banci sada mora uplatiti 150 eura duga i da će sada plaćati tek nekoliko eura manju ratu. Glavnica će biti manja za otprilike 20 posto.

“U istoj banci postoje različita kretanja kamata za iste kredite. Meni to stvarno nije jasno. I to bih htio raščistiti. Da mi netko nađe za shodno transparentno objasniti na koji način su ovaj kredit konvertirali, a na koji ovaj”, kaže Koprivnjak.

Tvrdi da zakoni koji predviđaju konverziju nisu jasno odredili njene uvjete. Iako je većina dužnika dobila obračune na vrijeme. Pritužbe stižu. Dužnici Erste banke žale se, primjerice, jer aneks ugovora sadrži i klauzulu da će, ukine li Ustavni sud Hrvatske zakone, što je zatražilo osam banaka, konverzija biti nevažeća.

Sitna slova iz klauzule

“Smatramo da je nacrt aneksa ugovora o kreditu, kao i postupanje banke, u skladu s pozitivnim propisima Republike Hrvatske. Neovisno o tome, obavljaju se i dodatne konzultacije s pravnim stručnjacima i nadležnim regulatornim tijelima”, kažu u Erste banci.

Regulatorno tijelo, Ministarstvo finansija, još je prošle sedmice potvrdilo da je Erste banka u prekršaju.

“Stavili su malim, sitnim slovima u klauzule, u ugovore, što će preplašiti građane. Mislili su da će to proći. I gledajte koji sad problem imaju”, kaže Boris Lalovac, ministar finansija.

Prijete im novčane kazne. Za banke – od 11.000 do 26.000 eura, a za odgovorne osobe do najviše 7.000 hiljada eura.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera