Duterte zaprijetio istražiteljima: Ako dođete, uhapsit ću vas

Ne možete bez voditi nikakav postupak protiv mene, jer je to protivzakonito, poručio je filipinski predsjednik (Arhiva)

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte zaprijetio je da će uhapsiti tužitelja Međunarodnog kaznenog suda ako dođe u Manilu kako bi istražio njegov rat protiv dilera droge.

Duterte je s konferencije za novinare poručio kako međunarodni tužitelji “nikad neće imati nadležnost nad njim, ni za milijun godina”, jer Filipini nikada nisu bili članom Međunarodnog kaznenog suda u Haagu.

“Nemate nadležnost čak ni za provedbu prethodne istrage”, kazao je Duterte, obraćajući se tužiteljici Fatou Bensouda, koja poduzima početne korake kako bi istražila postupke filipinskog predsjednika zbog mogućnosti da je počinio zločine protiv čovječnosti u ubojstvima bez optužnica i rasprava, a u koja je navodno umiješana i policija.

“Dakle, gospođo Fatou, nemojte dolaziti ovamo, jer ću vam zabraniti rad. Ne možete bez dozvole voditi nikakav postupak, jer je to protuzakonito. Uhitit ću vas”, rekao je Duterte.

Uvrede na rasističkoj i seksističkoj osnovi

Prije toga, Duterte je također kritizirao Bensoudu i UN-ovog službenika za ljudska prava, vrijeđajući ih na rasističkoj i seksističkoj osnovi, prenose agencije.

Izjava je potaknula visokog povjerenika UN-a za ljudska prava Zeida Ra'ad al-Husseina da pozove na “procjenu psihijatrijskog stanja” Rodriga Dutertea.

Prošloga mjeseca je Duterte priopćio kako se Filipini povlače iz članstva suda Međunarodnog kaznenog suda u Haagu i da ta odluka “odmah stupa na snagu”.

Filipini su potpisnici Rimskog statuta, multilateralnog ugovora kojim je stvoren taj sud. Prema ugovoru, povlačenje iz suda stupa na snagu tek godinu dana nakon što zemlja dostavi svoju odluku glavnom tajniku UN-a.

Prema policijskim izvješćima, najmanje 3.677 osoba ubijeno je zbog “odupiranja uhićenju” tijekom operacija policije usmjerenih protiv dilera droge između 1. srpnja 2016. i 27. studenog 2017. godine.

Sud zatražio dokumentaciju

No, oporba tvrdi da je broj poginulih u ratu protiv droge nadmašio 20.000 ljudi.

Istraga Al Jazeere također je pokazala da su policijski službenici bili uključeni u pokušaj ubojstava nenaoružanih osumnjičenika za raspačavanje droge. Al Jazeera je također zabilježila slučajeve u kojima su policajci ubijeni.

U međuvremenu se oglasio i filipinski Vrhovni sud, poručivši da najmanje 20.000 smrtnih slučajeva “može dovesti do zaključka da su to ubojstva koja su izvedena pod pokroviteljstvom države”.

Sud je također zapovijedio vlastima da mu dostave sve dokumente vezane uz dvogodišnji rat protiv dilera droge.

Izvor: Al Jazeera i agencije