Duterte prihvata odgovornost za hiljade policijskih ubistava

Rodrigo Duterte: Možete me smatrati odgovornim za sve (EPA)

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte prihvata odgovornost za hiljade ubistava počinjenih tokom policijskih operacija suzbijanja droge, navodeći da je čak spreman zbog toga ići u zatvor.

Policija je prijavila skoro 6.000 ubistava ljudi osumnjičenih za povezanost s drogom od kako je on stupio na dužnost sredinom 2016. godine, ali organizacije za ljudska prava sumnjaju da je broj žrtava daleko veći, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

“Možete me smatrati odgovornim za sve, za svaku smrt koja se dogodila u rata protiv droge”, rekao je Duterte.

Naveo je da će “ako služi svojoj zemlji odlaskom u zatvor” rado to uraditi.

‘Obavljam svetu dužnost’

Kazao je, međutim, da njega ne treba kriviti za ubistva povezana s drogom koja se nisu dogodila tokom policijskih operacija, navodeći da su ih možda počinile bande.

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda (ICC) ispituje najmanje dvije žalbe za zločine protiv čovječnosti i masovna ubistva u vezi s Duterteovom kampanjom, koji će utvrditi da li postoji dovoljno dokaza za otvaranje potpune istrage.

“Kada spasite svoju zemlju od uništitelja ljudi, poput NPA-a i droge, obavljate svetu dužnost”, rekao je filipinski predsjednik, misleći na komunističke pobunjenike Nove narodne armije.

Izvor: Agencije