Duterte: Bolje vratite mrtve, a ne žive zatvorenike

Milion je nagrada za one koji ih uhvate mrtve ili žive. No, možda je ovo mrtve bolja opcija, tad ću platiti sa osmijehom, rekao je Duterte (EPA)

Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte ponovio je ponudu velikih nagrada za hvatanje stotina osuđenih ubica i silovatelja koji su oslobođeni iz zatvora zbog birokratske greške, te dodaje kako bi bio sretniji da se te osobe uhvate mrtve, a ne žive, prenosi agencija Reuters.

Oslobađanje zbog dobrog ponašanja više od 1.700 kriminalaca osuđenih za opasne zločine velika je sramota za bivšeg gradonačelnika poznatog po borbi protiv kriminala i koji je veliki broj glasova na predsjedničkim izborima dobio upravo na osnovu obećanja kako će ulice Filipina učiniti sigurnijim.

Duterte je kazao kako je „nagrada“ od milion pezosa (19.000 dolara) predviđena za hvatanje svakog bivšeg zatvorenika nakon što se manje od 700 pristalo predati.

Gangsterski rat protiv narkotika

„Milion je nagrada za one koji ih uhvate mrtve ili žive. No, možda je ovo mrtve bolja opcija, tad ću platiti sa osmijehom“, rekao je novinarima kasno u utorak.

Duterte je bivši tužitelj poznat po smrtonosnom ratu protiv narkotika koji je izazvao međunarodnu uzbunu i postoje bezbrojne urbane legende o njegovom gangsterskom stilu borbe protiv kriminala tokom 22 godine koliko je bio gradonačelnik grada Davao.

Zakon o dobrom ponašanju je usvojio Duterteov prethodnik u pokušaju da smanji broj zatvorenika u pretrpanim zatvorima.

Više od 21.000 osuđenika je oslobođeno, no iz Ministarstva pravde navode kako je više od 2.000 njih osuđeno za zločine kao što su silovanje, prodaja narkotika, ubistvo, podmićivanje, kidnapiranje, paljevina i zbog toga nisu trebali biti oslobođeni, navodi Reuters.

Izvor: Agencije