Dušan Tadić: Srbija nije favorit protiv Norveške u baražu za EP

Od 2018. Tadić nosi dres Ajaxa, sa kojim je vezan ugovorom do kraja juna 2023. godine (EPA)

Odlični ofanzivac fudbalske reprezentacije Srbije Dušan Tadić osvojio je sa slavnim Ajaxom trostruku krunu 2019. u Holandiji. Malo je nedostajalo da se amsterdamski klub plasira i u finale Lige prvaka, u kojoj je Tadić takođe briljirao, što je potvrđeno njegovim izborom u najbolji tim za sezonu 2018/19.

Međutim, snove četverostrukog osvajača najelitnijeg evropskog klupskog takmičenja Ajaxa ugasio je brazilski reprezentativac Lucas Moura sa tri gola, od kojih je posljednji u 96. minuti bio presudan za pobjedu od 3:2 i prolaz Tottenhama u finale.

Tako su ‘Kopljanici‘ nesretno završili put u Ligi prvaka zahvaljujući manjem broju pogodaka u gostima pošto su pobijedili Tottenham 1:0 u prvom duelu, u Londonu.

Istinskim ljubiteljima fudbala u pamćenju je ostala fenomenalna igra Tadića, koji je bio strijelac i dvostruki asistent u ubjedljivom gostujućem trijumfu holandskog velikana nad madridskim Realom sa 4:1 u revanšu osmine finala LP-a. Reprezentativac Srbije bio je nezaustavljiv za odbranu najtrofejnijeg kluba na Starom kontinentu, pokazujući svu raskoš umijeća i fudbalskog majstorstva nepredvidim driblinzima u nizu, koji su prethodili jednom od pogodaka tima iz Amsterdama.  

Bolje sreće Ajax nije bio niti ove sezone kada je u grupnoj fazi Lige prvaka eliminisan i zbog prokockanog visokog vodstva od 4:1 protiv drugog londonskog tima Chelseaja na gostovanju. Tada je primio u razmaku od 63. do 74. minute čak tri pogotka. Amsterdamski tim je na dobrom putu da opet postane šampion Holandije jer zauzima prvu poziciju na tabeli, dok će u Kupu gostovati Vitesseu, 12. februara. Prema riječima Tadića, Ajax ima najviše ambicije u svim takmičenjima. To znači da će pokušati doći do trofeja i u Evropskoj ligi, u kojoj će odmjeriti snage protiv španskog Getafea, 20. i 27. februara kod kuće u šesnaestini finala.

Tadić (31), čiji je prvi klub u profesionalnoj karijeri bila novosadska Vojvodina, predstavljaće jednu od glavnih uzdanica selekcije Srbije, koja će igrati u gostima kod Norveške u polufinalu baraža za Euro, 26. marta. Naš sagovornik priželjkuje plasman Srbije na završnicu kontinentalnog šampionata, ali je i itekako svjestan da Tumbakovićevi izabranici neće imati jednostavan zadatak u postizanju ovog cilja.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Rođen je u Bačkoj Topoli. U dosadašnjoj karijeri Tadić, koji igra podjednako kvalitetno na poziciji napadača i ofanzivnog veznog igrača, nastupao je i za holandske timove Groningen i Twente, te engleski Southampton.

Od 2018. nosi dres Ajaxa, sa kojim je vezan ugovorom do kraja juna 2023. godine. Tadić je bio prvi strijelac holandske Eredivisie zajedno sa Luukom de Jongom (PSV), zatresavši protivničke mreže 28 puta u prošloj sezoni.

On je tri puta ponio priznanje za najboljeg asistenta holandske lige (2011, 2014. i 2019). Posljednji put ga je podijelio sa Ajaxovim saigračem Hakimom Ziyechom, nakon što su obojica imala po 14 uspješnih dodavanja. Proglašen je dva puta za fudbalera godine u Srbiji, 2016. i 2019. U dva navrata (2013/14, 2018/19) izabran je u tim sezone holandskog elitnog takmičenja. Tadić je zauzeo 20. mjesto u izboru najboljeg fudbalera svijeta za ‘Zlatnu loptu‘ (Balon d’or) France Footballa u 2019.

  • Kakve su šanse Ajaxa da odbrani titulu i ko će mu biti rivali za naslov u prvenstvu?

– Neće biti lako, ali nadamo se da ćemo biti ponovo šampioni Holandije. Posedujemo kvalitetan igrački kadar koji može izneti uspešno sezonu do kraja, uz maksimalno angažovanje svih igrača. Mada je preostalo još puno kola do završetka prvenstva, verujem da ćemo pružati najbolje partije u odlučujućim utakmicama.  

Az Alkmaar nam je najveći konkurent za osvajanje titule. Bodovno nam je blizu i zbog toga moramo igrati oprezno kako se ne bi istopila naša neznatna prednost.

  • Očekujete li pobjedu nad Vitesseom u četvrtfinalu holandskog Kupa i koje su ambicije u ovom takmičenju?

– Naravno da želimo pobedu i prolaz u nastavak Kupa. Ne smemo potceniti Vitesse, koji je dobrim igrama u šampionatu Holandije pokazao da neće biti lagan rival. Osim toga, u ovom meču gostujemo, što otežava naš posao jer će protivnik biti dosta motivisan pred svojom publikom. Ipak, nastojaćemo osvojiti trofeje u svim takmičenjima, gde igramo.  

  • Šta je bilo presudno za osvajanje trostruke Ajaxove krune u 2019?

– Za veliki uspeh i dominaciju u holandskim takmičenjima, bila je odlučujuća homogenost u ekipi, koju smo dokazivali velikom efikasnošću u napadu i odgovornom igrom u odbrani. Ne manji efekat ostvarila je snažna hemija Ajaxovog tima, te zahtevi rukovodstva koji uvek teže maksimalnim rezultatima, što čini klupsku filozofiju dugi vremenski period. Naravno, bitnu ulogu u svemu tome imao je i kvalitet igračkog kadra, bez kojeg ne bi bilo moguće ostvariti najviše ciljeve. 

  • Žalite li za eliminacijom vašeg tima iz Lige prvaka, posebno zbog ispuštene prednosti od 4:1 protiv Chelseaja za samo 11 minuta u drugom poluvremenu?

– Imali smo ogromnu priliku da se plasiramo u osminu finala Lige prvaka, koju smo nažalost, prokockali. Nejasno je kako smo ispustili visoko vodstvo od tri gola razlike za kratko vreme u nastavku susreta. Bilo je očigledno da smo trebali proći grupu nakon što smo veliki dio meča protiv Chelseaja imali potpunu kontrolu igre i rezultata. Ipak, dogodio se neshvatljiv preokret i kao da nam je neko ukrao pobedu u toj utakmici. Uz malo sportske sreće, Ajax je trebao biti među 16 najboljih evropskih ekipa.

  • Da li će Ajax eliminisati Getafe u Evropskoj ligi i jeli prednost što se revanš igra u Amsterdamu?

– Nadam se da ćemo proći dalje. Uz što bolji rezultat u prvoj utakmici na gostovanju u Španiji, probaćemo izboriti prolaz dalje na domaćem terenu. Šteta bi bilo da ne odemo što dalje u Evropskoj ligi, nakon što smo nesretno ispali u najrenomiranijem takmičenju Starog kontinenta.

  • Koga vidite kao osvajača Lige prvaka?

– Možda Juventus. Torinski klub osvojio je elitno takmičenje još daleke 1996. godine. Sada ima kvalitetan sastav u kojem sjajno igra portugalski as Cristiano Ronaldo. On je veliki adut zajedno sa ostalim igračima Juventusa, koji su proteklih sezona verovatno sakupili dovoljno iskustva i sazreli za osvajanje titule šampiona Evrope. Sasvim sigurno je da Juventus ima bezbroj motiva u izuzetno jakoj konkurenciji drugih evropskih timova.

  • Jeli Srbija favorit protiv Norveške u baražu i nadate li se plasmanu na Euro?

– Mislim da nije, te da su šanse za odlazak u finale doigravanja za prvenstvo Evrope 50:50. Protekle kvalifikacije potvrdile su da u svakoj utakmici moramo uložiti puno truda i napora za povoljan rezultat. Posebno će to biti slučaj protiv Norvežana, koji su poznati kao reprezentacija čiji igru odlikuje puno trčanja, te su opasni iz prekida i u skok-igri.

Tek ako eliminišemo Norvešku, razmišljaćemo o protivniku u finalu play-offa, a to će biti bolji iz meča Škotska – Izrael. Ovu utakmicu bismo igrali kod kuće, sa realnom prilikom da pobedimo i izborimo Euro.

  • Da li ste očekivali bolji učinak selekcije Srbije u kvalifikacijama za EP?

– Naravno, da sam očekivao bolji učinak naše reprezentacije. Nažalost, iz osam utakmica osvojili smo 14 bodova, što nije bilo dovoljno za prve dve pozicije u Grupi B i direktan plasman na Euro. Ukrajina i aktuelni evropski prvak Portugal igrali su u kontinuitetu bolje od Srbije, izborivši se za prolaz među 24 najbolje selekcije Evrope.

  • Može li Srbija ako prođe na EP pobijediti Hrvatsku  u Grupi D?

– Prvo treba da se plasiramo na ovo prvenstvo. Na putu do tog rezultata i plasmana, neće biti nimalo lako. Sigurno nam predstoje dve teške i neizvesne utakmice, u kojima želimo popraviti utisak iz kvalifikacija. Jasno je da Hrvatska, kao aktuelni svetski viceprvak, zaslužuje respekt i teško je prognozirati ishod meča. 

  • Jeste li zadovoljni nastupima Crvene zvezde i Partizana u grupnoj fazi evropskih kupova ove sezone?

– Lepo je kad igraju klubovi iz Srbije evropska takmičenja, posebno grupnu fazu kao što je to bio slučaj sa Zvezdom i Partizanom. Oba tima su mogla čak ostvariti i bolje rezultate, a time i učešće u završnoj eliminacionoj fazi, no ovaj put protivnici su pokazali kvalitetnije igre i plasirali se dalje. Želim da srbijanski klubovi igraju i u narednim sezonama zapaženu ulogu na međunarodnoj sceni i beleže dobre rezultate.

Izvor: Al Jazeera