Dušan Bajević – sinonim za osvajanje trofeja u Grčkoj

Dušan Bajević osvojio je 18 trofeja sa tri tima u Grčkoj (EPA)

Proslavljeni bh. stručnjak Dušan Bajević ostvario je jedinstven podvig sa atinskim AEK-om. Radeći na poziciji izvršnog direktora osvojio je naslov prvaka Grčke, te je tako kao igrač (1978., 1979.), trener (1989, 1992, 1993. i 1994.) i direktor trijumfovao u prvenstvima države koja je bila evropski šampion 2004. godine. Uspjeh legendarnog Princa sa Neretve, nekadašnjeg izvanrednog napadača Veleža i reprezentacije Jugoslavije, sa žuto-crnim iz Atine dobio je još više na značaju s obzirom na to da je AEK postao novi šampion Grčke nakon 24 godine i prekinuo dominaciju Olympiakosa, koja je trajala sedam godina.

Bajević (69) je osvojio 18 trofeja u zemlji Helena (ukupno ima 19 klupskih trofeja), u kojoj je ostavio značajan trag i kao trener Olympiakosa, te PAOK-a. Put do posljednjeg trofeja bio je dug i trnovit. Počeo je u ljeto 2013. kada je prvi strijelac jugoslovenske lige sa 20 golova u sezoni 1969/70. zajedno sa Slobodanom Santračem i prvenstva Grčke iz sezone 1979/80. imenovan na direktorsku funkciju u AEK-u.

Stariji ljubitelji fudbala pamte da je Bajević bio drugi strijelac jugoslovenske Prve lige svih vremena sa 164 gola. Za selekciju eks države dao je pet pogodaka u pobjedi nad Venecuelom sa 10:0, 14. juna 1972. i rekorder je po broju postignutih golova na jednoj međunarodnoj utakmici. Za najboljeg fudbalera Jugoslavije, za čiju je A selekciju postigao 29 golova u 37 utakmica, proglašen je 1972.

Sa Bajevićem, koji je član Odbora za posredovanje i savjetovanje Nogometnog saveza BiH, razgovarali smo o naslovu prvaka AEK-a u Grčkoj, izgledima fudbalske reprezentacije BiH u Ligi nacija i njenoj budućnosti, šampionskoj tituli Crvene zvezde u Srbiji, aktuelnom trenutku Veleža, predstojećem Mundijalu u Rusiji, koji je na rasporedu od 14. juna do 15. jula, te finalu Lige prvaka.

  • Šta je prevagnulo da AEK osvoji naslov prvaka Grčke poslije 24 godine?

–  Prije pet godina AEK je bio u dugovima i prošao je situaciju koja je bila nezgodna i puna peripetija. Pad AEK-a u treću ligu teško su doživjeli navijači koji su vjerovali da ćemo opet osvojiti šampionsku titulu. Cilj je bio da iste godine budemo prvaci i da se okonča izgradnja novog stadiona, koji će ipak biti završen 2019. godine.

Vjerujem da će AEK biti još jači kada bude igrao na svom stadionu. 

Predvođen trenerom Manolom Jimenezom, tim je igrao izuzetno dobro i bio homogen tokom prvenstva u kojem smo kao domaćin igrali na Olimpijskom stadionu „Spiros Louis“. Treba spomenuti i zasluge predsjednika Dimitrisa Melissanidisa za titulu. Nadao sam se prvom mjestu, a pošto je Olympiakos ranije otpao iz trke, dva kola prije kraja prvenstva stekli smo nedostižnu prednost u odnosu na glavnog konkurenta PAOK i osigurali titulu.

  • Koliko je bh. reprezentativac Ognjen Vranješ doprinio u AEK-ovom osvajanju 12. titule prvaka Grčke?

–  Vranješ je igrao dobro sve vrijeme. Navijači ga vole i kvalitetnim igrama zaradio je simpatije publike koja ga bodri na svakoj utakmici.

  • Smatrate li da će AEK osvojiti duplu krunu jer će igrati u finalu Kupa Grčke protiv PAOK-a, 12. maja u Atini?

– I jedna i druga ekipa imaju šanse. Bili smo veliki rivali u prvenstvu i oba tima imaće bezbroj motiva. PAOK će se pokušati revanširati za izgubljenu trku u prvenstvu i osvojiti trofej, a mi želimo da, uz podršku navijača, na Olimpijskom stadionu krunišemo sezonu duplom krunom. Možemo očekivati trijumf u Kupu.

  • Koji trofeji su Vam najdraži?

– Izdvojio bih dva. To je prvi trofej u trenerskoj karijeri – Kup maršala Tita, osvojen sa Veležom pobjedom nad zagrebačkim Dinamom sa 3:1 u finalu 1986. i prva titula prvaka Grčke na mjestu trenera AEK-a, 1989. nakon 25 godina čekanja, isto kao sada, poslije 24 godine. 

  • Kako vidite šanse selekcije BiH u grupi 3 divizije B Lige nacija, u kojoj će odmjeriti snage protiv Sjeverne Irske i Austrije? 

 – Protivnici su jaki, ali i BiH ima dobar tim. Uigraćemo se do starta Lige nacija i uz ogromnu želju i htijenje, možemo biti bolji od rivala.

  • Da li su odlasci Vedada Ibiševića, Senada Lulića i Harisa Medunjanina, koji su se oprostili od državnog tima veliki hendikep za BiH uoči takmičenja u Ligi nacija i kvalifikacijama za EP 2020?

– Ibišević i Lulić su veliki igrači sa velikim karijerama. Obojica su, kao i Medunjanin, sami donijeli odluku i hvala im na svemu što su pružili reprezentaciji. Treba podržati sadašnju ekipu i pomoći joj da bude onakva kakvu bi svi željeli da postane. Bosna i Hercegovina ima dobre igrače i vremenom će se pojaviti novi Ibiševići i Lulići.    

  • Kakva je budućnost bh. selekcije i da li će ona imati lakši posao u borbi za plasman Euro 2020, koji se može ostvariti kako putem kvalifikacija, tako i takmičenjem u Ligi nacija?

– Ne trebamo brinuti za budućnost bh. tima. Selektor Robert Prosinečki je dobar igrač i trener, te uz odličan ambijent BiH može ostvariti željeni rezultat. Sistem takmičenja u kvalifikacijama je promijenjen. Važno je napraviti reprezentaciju koja neće igrati sa strahom, mada postoje jače selekcije sa vrhunskim igračima. Trebamo doći u poziciju da što više zavisimo od naših igara, a manje od rezultata drugih selekcija.

  • Koji su razlozi što se BiH nije plasirala na Svjetsko prvenstvo 2018?

– Ne bih to puno komentarisao. Jasno je da smo imali tako kvalitetan tim da smo trebali i morali otići dalje. Svi smo očekivali prolaz na Mundijal.

  • Ko su favoriti za titulu svjetskog prvaka?

– Mislim da su Njemačka i Španija glavni kandidati za titulu. U krug favorita spadaju takođe Brazil, Argentina, tu je i Francuska. Vidjećemo šta će pokazati prvi krug, no nikada uoči prvenstva ne mogu tvrditi sa sigurnošću ko će biti prvak.

  • Da li će neko iznenaditi iz drugog plana i kakve su mogućnosti Srbije i Hrvatske na Mundijalu?

– Ima i novih reprezentacija koje su bolje nego ranije, tako da će prvenstvo u Rusiji biti veoma zanimljivo, sa puno neizvjesnih utakmica. Najvažnije je da sigurnost bude zadovoljavajuća i da se ne desi nešto nepredviđeno.

Što se tiče Hrvatske i Srbije, obje reprezentacije posjeduju veoma kvalitetne igrače sa kojima mogu daleko dogurati. One mogu proći prvi krug i očito je da region ima dobre igrače što se vidi po klubovima u kojima nastupaju fudbaleri iz BiH, Srbije i Hrvatske.

  • Nekadašnji dvostruki pobjednik Kupa Jugoslavije Velež, čija ste velika igračka i trenerska zvijezda (odigrao 322 utakmice i postigao 169 golova), takmiči se drugu uzastopnu sezonu u Prvoj ligi Federacije BiH. Nadate li se skorom povratku Veleža u Premijer ligu?

– Rezultati Veleža ove sezone nisu baš najbolji jer se očekivao povratak u premijerligaško društvo. Pošto nije moguće da se Velež sada vrati u elitni rang, nadam se da ću se kao navijač naredne godine radovati. Veležu treba veća podrška i pažnja jer je zaslužuje zbog bogate tradicije i vjernih pristalica.

  • Kako je bilo donijeti odluku da ne radite više kao trener?

– Prošlo je već pet godina otkako sam završio trenersku karijeru. Dugo sam i previše bio na klupi, a u AEK-u pravimo dobar tim sa željom da igramo zapaženu ulogu u Evropi. Sretan sam jer sam kao igrač, trener i direktor osvajao trofeje u prvenstvu i Kupu. To je bitno za mene i lijep je osjećaj kada imate uspjeha u Grčkoj, gdje živim 30 godina.

  • Crvena zvezda, koju ste trenirali u sezoni 2006/07, osigurala je šampionsku titulu u Srbiji. Kako biste prokomentarisali uspjeh „Crveno-bijelih“ koji su se prethodno plasirali i u šesnaestinu finala Evropske lige?

– Od Zvezde se uvijek očekuje titula, kao i od Partizana. Zasluženo je osvojila naslov i zaslužuje sve čestitke na postignutim rezultatima. Zvezda je pokazala da može do uspjeha i u Evropi, ali se time ne smije zadovoljiti, nego treba još više raditi kako bi bila bolja naredne sezone.

  • Ko je bliži trofeju u Ligi prvaka, Real ili Liverpool?

– Navijač sam Reala, koji je posljednjih godina dominantan u Ligi prvaka (tri titule 2014, 2016, 2017), no nisam siguran da će je ponovo osvojiti. Real je iskusniji, ima dobru ekipu, dok je Liverpool igrao odlično i pokazao snagu cijelim tokom sezone, te predstavlja veliko iznenađenje. Dugo godina nije igrao finale ovog takmičenja i biće veoma motivisan, a šanse za trofej su podjednake.

Izvor: Al Jazeera