Đurić za AJB: Uvijek se nadam povratku u reprezentaciju

Slavlje Đurića u nedjelju: Ovaj rođeni Tuzlak je bio dvostruki strijelac za Salernitanu protiv Pescare (U.S. Salernitana 1919 – Photo Ianuale)

Ljubitelj navijača nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i najzaslužniji za jedini trofej koji je ovaj nacionalni tim ikada osvojio, Milan Đurić polako ali sigurno dolazi u pravu formu i nada se povratku u državni dres.

Trenutno brani boje italijanskog drugoligaša Salernitane gdje je došao nakon teške epizode u Engleskoj gdje je igrao sa Bristol City. Taj boravak mu je bio ispunjen povredama, ali je u 27 nastupa u engleskom Championshipu (drugi rang takmičenja) postigao pet golova i zabilježio dvije asistencije.

Odigrao je i tri utakmice FA kupa, te jedan duel u EFL kupu kada je postigao i jedan pogodak – ukupno 31 meč za Bristol City uz šest golova.

Povratak u Italiju

Prošle sezone se vratio u Salernitanu, gdje je također imao zdravstvenih poteškoća. Ipak, do sada je odigrao 46 utakmica za ovaj klub, sa 13 golova i tri asistencije.

Prvo pitanje za ovog visokog 29-godišnjeg napadača vezano je za njegovo zdravlje.

„Srećom, sada se osjećam dobro. Tokom boravka u Bristolu imao sam problema sa aduktorom i imao sam tri operacije koje su uslovile moj boravak i moje nastupe u Engleskoj“, kaže na početku kratkog razgovora za Al Jazeeru.

Pretprošlog vikenda je „Granata“ iz Salerna gostovala kod Pescare i slavila sa 2:1, a Đurić je postigao oba pogotka za slavlje svog tima. Protivničkog golmana je savladao u dva navrata, u 50. i 54. minuti.

„Jako sam sretan zbog nedjeljne pobjede. Bila je to jako teška utakmica na strani, ali smo mi zaslužili i izborili pobjedu.“

Naš sagovornik ima mnogo iskustva kada je riječ o italijanskim ligama, naročito o ovom drugom rangu (Serie B) gdje je igrao osam sezona za klubove kao što su Cesena (sa kojom je igrao i u prvom rangu – Serie A), Crotone, Ascoli, Cittadellu i Trapani. Pored navedenih klubova, Đurić je u svojoj karijeri još igrao za Cremonese u Serie C (treći rang).

„Serie B je svake godine, pa tako i ove sezone, jako teška. Riječ je o jako ujednačenom takmičenju i nikada nije lako praviti previđanja (o toku sezone).

Golovi koji se (ne)pamte

Salernitana, nakon 21. kola odigranog jučer i prekjučer, te pobjede nad Cosenzom od 2:1 na domaćem terenu,  trenutno zauzima četvrto mjesto u Serie B. Osvojili su 32 bodova, tri manje od drugoplasiranog Pordenonea, te 18 manje od lidera Beneventa. Prva dva mjesta vode direktno u viši rang takmičenja, dok klubovi koji zauzimaju od trećeg do osmog mjesta igraju play-off.

„Naš cilj je izboriti doigravanje. Mislim kako ćemo sa našim kvalitetama to postići ali neće biti lako jer se takmičimo protiv mnogo kvalitetnih timova koji imaju dosta kvalitetnih igrača“, ističe Đurić.

Nezaobilazna tema razgovora sa ovim napadačem je reprezentacija Bosne i Hercegovine za koju je odigrao 14 utakmica (18 puta pozivan). Četiri puta je bio starter, 10 puta je ulazio sa klupe za rezervne igrače, dok je u četiri navrata meč odgledao sa klupe.

Postigao je sedam golova, od kojih se četiri pamte – po dva protiv Danske i Japana u junu 2016. godine kada su „Zmajevi“ osvojili Kirin kup u Japanu.

Slavlje Đurića nakon postizanja pobjedonosnog gola za BiH protiv Kipra u kvalifikacijama za EURO 2016. [EPA]

Posljednji put je bio pozvan 2016. godine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Protiv Grčke je 13. novembra odigrao tek šest minuta i od tada ga više nema u računicama bh. selektora.

Godinu ranije je bio najzaslužniji za osvajanje šest bodova u dvije kvalifikacijske utakmice za Evropsko prvenstvo 2016. godine (na koje BiH nije išla jer ju je Irska izbacila u doigravanju).

U pobjedi protiv Velsa (2:0) 10. oktobra u Zenici, Đurić je bio asistent i strijelac, dok je tri dana kasnije postigao pobjedonosni gol protiv Kipra u Nikoziji (3:2 za BiH)

Veliki cilj

Na pitanje prati li reprezentaciju BiH i šta misli i eventualnom povratku u „najdraži dres“, kako mnogi govore za nacionalni tim, Đurić (rođeni Tuzlak) kaže:

„Uvijek pratim državnu reprezentaciju i uvijek se nadam da ću se vratiti u državni dres jednog dana. Marljivo treniram jer mi je to veliki cilj.“

Od te 2016. do danas, „Zmajevi“ nisu izborili plasman na veće takmičenje, a priliku da to promijene imaju u doigravanje za Evropsko prvenstvo koje će se ove godine igrati širom „Starog kontinenta“. Na klupi je sada Dušan Bajević umjesto Roberta Prosinečkog koji je vodio BiH u Ligi nacija i kvalifikacijama za EURO.

Upravo je Liga nacija moguća karta za plasman na Evropsko prvenstvo jer su bh. igrači loše odigrali kvalifikacije. Pošto je osvojila prvo mjesto svoje grupe u Ligi B, BiH će prvo igrati polufinale doigravanja protiv Sjeverne Irske (26. mart u Zenici), a ako bude slavi u tom meču, za mjesto na EURO-u će igrati protiv pobjednika duela Slovačka – Irska, 31. marta također u Zenici.

„Bosna i Hercegovina je u doigravanju i mislim kako nema lak zadatak pred sobom kako bi izborila Evropsko prvenstvo. Svakako, mislim kako ima naša reprezentacija ima sve potrebne kvalitete da bi to postigla“, kaže Đurić.

Zahvalan klubu

Na kraju smo se vratili na klupsku scenu i planove.

„Imam još dvije i po godine ugovora sa Salernitanom i veoma sam zahvalan klubu jer su vjerovali u mene i podržali me u veoma teškim trenucima zbog mojih zdravstvenih problema. Pokušavam im na to povjerenje uzvratiti igrama i golovima“, govori sagovornik Al Jazeere.

Na pitanje da li ima interesa drugih klubova, kratko kaže:

„Trenutno mislim samo na Salernitanu i ispunjenje naših ciljeva.“

Izvor: Al Jazeera