Đurđevdan kandidat za listu UNESCO-a

Đurđevdan, Ederlezi – ili jednostavno, Praznik buđenja proljeća, jedan je od najvećih praznika Roma sa Balkana.

Zbog duge tradicije i slikovitog proslavljanja novog života, zdravlja i plodnosti, uskoro bi se mogao naći na listi UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine.

Djelić atmosfere proslave u jednom beogradskom naselju prenosi nam Anne Marie Ćurčić, reporterka Al Jazeere.

Rađanje novog života

Praznik rađanja novog života, nove nade. Koji počinje simboličnim kupanjem, odnosno odlaskom na Rosu, branjem mladih vrbovih grančica, a završava pjesmom i igrom.

“Slava prolećna i mi, zahvalimo se najviše Bogu što smo dočekali da Đurđevdan dođe, znači, doživeli smo Đurđevdan, svako čeka da doživi neku slavu svoju koju pravi”, kaže Demčo, domaćin slave.

Na pitanje da li mladi poštuju tradiciju, Demčo je odgovori potvrdno: “Kako je Tito rekao, sve ostaje na omladini”, rekao je.

Tradicija obilježavanja Đurđevdana itekako se poštuje.

Želja starijih, osim sreće i zdravlja, podrazumijeva i očuvanje viševjekovne tradicije koja podrazumijeva i pripremu slavskog ručka.  

Dobro veselje

“Pečemo jagnje, onda pravimo kolače pre, dan ili dva ranije, pravili smo torte, bombice, deca obično to vole, rolate neke i tako, veselje bude dobro”, kaže Mukadeza.

Ederlezi ili Đurđevdan, ovekovječen u kultnom filmu Dom za vješanje, na inicijativu Turske nominiran je za uvrštavanje na listu UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine.

Svim zemljama regiona, upućen je poziv da podrže ovu nominaciju koja bi, kao zajedničko naslijeđe nekoliko država, dodatno ojačala kulturnu saradnju u regionu. 

Nominaciju su za sada predale Turska, Srbija, Makedonija, Rumunija, Hrvatska i Moldavija. Sami rezultati nominacije, bit će poznati 2014. godine.

Izvor: Al Jazeera