Oglasi

Duraković: Referendum o Srebrenici nije antidejtonski

Općine po zakonu imaju pravo na referendume za pitanja lokalnih zajednica, kaže Ćamil Duraković.
Dodik je pokazao neupućenost u zakonske regulative, kazao je DurakovićAnadolija - Arhiva

Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković odbacio je navode predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da je najavljena inicijativa o referendumu o otcjepljenju Srebrenice antidejtonska.

Dodikove poruke da se ne može provesti referendum u Srebrenici o izdvajanju te općine iz ustavno-pravnog sistema RS-a Duraković vidi kao još jednu "predsjednikovu neupućenost u zakonske regulative".

"Ništa tu nije antidejtonski. Očigledno da predsjednik RS nije čitao Statut Općine i Zakon o lokalnoj samoupravi, gdje je jasno definirano da općine imaju pravo na referendume za pitanja lokalnih zajednica", rekao je Duraković, a prenosi Patria.

Dodik je na tribini srpske koalicije za Srebrenicu u nedjelju izjavio da je ideja o referendumu o izdvajanju te općine iz ustavno-pravnog sistema RS-a neizvodljiva jer je u suprotnosti sa dejtonskim Ustavom, ali i pravima Srba u toj lokalnoj zajednici.

"Ta najava referenduma neka nam bude motiv da se okupimo pred izbore", rekao je Dodik.

Duraković je kazao da se na tribini održanoj u nedjelju nije čulo ništa novo od Dodika.

Negiranje genocida

"Žao mi je što se pokazalo i ovoga puta da nema institucionalne saradnje, da se predsjednik RS-a nije najavio meni kao načelniku", dodao je.

"Razumijem da je došao u naš grad radi priprema za lokalne izbore i promocije Mladena Grujičića, kao njihovog zajedničkog kandidata, ali ipak, saradnja među institucijama mora postojati i u toku kampanje", kazao je Duraković.

On nije iznenađen što je Dodik ponovno negirao genocid, posebno kada dođe u Srebrenicu, jer je "negiranje genocida politika SNSD-a".

Općinske vlasti Srebrenice ranije su najavile sastanak o inicijativi za referendum o izdvajanju tog grada iz bh. entiteta Republika Srpska.

Inicijativa dolazi nakon što je Narodna skupština Republike Srpske donijela odluku o referendumu o Danu RS-a, a entitetski Ustavni sud odlučio da time nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.