Duraković osudio napad na Vučića

Načelnik srebreničke opštine Ćamil Duraković izrazio je svoje razočarenje napadom na premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji se dogodio u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, te mu uputio izvinjenje.

“Uvjeren sam da to nisu uradili Srebreničani i ljudi koji su došli ukopati svoje najbliže. Napao ga je neko ko nije preživio genocid. Nadam se da to neće pokvariti stvari i narušiti odnose”, rekao je Duraković.

“To su uradili bolesni umovi koji su iskoristili ovaj dostojanstveni događaj. Vučić je danas zagrlio srebreničku majku Muniru Subašić, prisustvovao komemoraciji za žrtve i na svoj rever okačio srebrenički cvijet čime je pokušao suosjećati s našom tugom i boli”, kazao je Duraković.

Ogradio se od osoba koje su počinile incident, naglasivši da su oni isti kao i oni koji su u Han Pijesku gađali kamion s posmrtnim ostacima 136 žrtava genocida u Srebrenici.

Duraković je najavio da će pokušati uspostaviti kontakt s premijerom Srbije kako bi se izvinio zbog Bošnjaka koji žive u Skelanima, Liješću, Dobraku, Bratuncu i drugim mjestima koja su u blizini granice sa Srbijom.

“Strašno mi je žao i tuga me uhvatila zbog svega. Oni koji su to napravili, već su isparili iz Srebrenice. Ovo nije fudbalska utakmica, nego dostojanstveni ukop žrtava. Ovo je sveto mjesto i ne možemo to prihvatiti”, poručio je Duraković.

Isti tretman za sve

Podsjetio je i kako je Vučić, prilikom boravka u Srebrenici, imao isti tretman kao i svi drugi zvaničnici, uz napomenu kako „niti manje, niti više pažnje nije dobio i bio je jednako značajan kao i svi drugi“.

„Kad je prihvatio srebrenički cvijet, to me je baš dirnulo. Nakon toga desi se nešto što se ne može očekivati, jer Bošnjaci nisu tako nedostojanstveni. Napao ga neko ko nije preživio genocid, neko nije iz Srebrenice, niti je imao koga ukopati. U ime svih Srebrenice, duboko se izvinjavam i nadam se da to neće narušiti naše odnose“, zaključio je Duraković.

Načelnik srebreničke opštine je zaključio da nakon ovoga treba zauzeti zajednički stav i osuditi incident, kao i naučiti lekciju da se “neke stvari u Potočarima neće više prepuštati slučaju”.

Vučić je, prema potvrdama iz policije bh. entiteta Republika Srpska, najprije verbalno napadnut, a onda i pogođen kamenom. Nakon incidenta, specijalci su uveli njega i druge članove delegacije u automobile i odvezli se prema Srbiji.

Izvor: Al Jazeera