Oglasi

Duraković: Ili će biti Bosanski jezik ili djeca neće u školu

Bosanski jezik je ukinut i u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici, a uveden 'jezik bošnjačkog naroda'.

Bx8L74jDdB0

Bosanski jezik je ukinut i u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici, a uveden 'jezik bošnjačkog naroda'. 

U toj školi, sve do juče, bošnjačka djeca redovno su imala nacionalnu grupu predmeta u nastavi.

Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković je za Al Jazeeru kazao da je škola postupila po usmenim instrukcijama entitetskog ministarstva obrazovanja i ukinula naziv jezika, ali da nastavnici Bošnjaci odbijaju provesti takvu odluku i u dnevnike umjesto Bosanskog upisati 'jezik bošnjačkog naroda'.

Bojkot nastave

 Načelnik je poručio da će bošnjačka djeca bojkotovati nastavu.

"Svi Bošnjaci koji rade u toj školi odbili su provesti tu odluku, oni sada imaju  sjednicu Školskog odbora, a imat ćemo još jedan sastanak sa roditeljima i nastavnicima da se donese zajednički stav. Mi nećemo pregovarati o tome. Ili će biti Bosanski ili naša djeca neće u školu. Ta se samovolja neće provoditi ovo je prelilo čašu udara na nas ...", zaključio je on.

Od četvrtka 17. septembra i u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici ukinut je bosanski jezik i uveden 'jezik bošnjačkog naroda'.

U 10 opština u Republici Srpskoj, roditelji odbijaju da njihova djeca idu u školu, jer Ministarstvo obrazovanja Republike Srpske ne dozvoljava izučavanje nacionalne grupe predmeta i Bosanskog jezika.

Sada je na red došla i Srebrenica.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.