Dundar: Turska zatvorila poglavlje vojnih udara

Dundar je dodao kako su osobe koje su pokušale puč u nepoznatim pravcima odvele veliki broj komandanata (Al Jazeera)

Vršilac dužnosti načelnika Generalštaba turske vojske Umit Dundar kazao je na konferenciji za novinare da su ubijene 104 osobe koje su pokušale izvesti vojni udar, dodajući da je ubijeno još 90 drugih ljudi, od čega 47 civila.

On je kazao da su vojni udar pokušale izvesti paralelne strukture u turskoj vojsci, ali je spriječen zahvaljujući saradnji vojske i naroda

Turske oružane snage su odlučne da uklone članove paralelnih struktura iz svojih redova, rekao je Dundar, u javnom obraćanju u Ankari.

Historijska saradnja

“Bio je ovo historijski čin saradnje države i njenog naroda. Turska je bila izložena ludilu grupe ljudi koji su pucali i bombardovali vlastiti parlament i vlastiti narod. Ovo nikada neće biti zaboravljeno. Zahvalni smo svakom građaninu koji je ustao u odbranu demokratije. Turska je jednom zauvijek zatvorila razdoblje vojnih udara”, poručio je Dundar.

Paralelne strukture naziv je za se odnosi na sljedbenike Fethullaha Gulena, a često ga koristi predsjednik Recep Tayyip Erdogan i članovi Vlade.

Dundar je dodao kako su osobe koje su pokušale puč u nepoznatim pravcima odvele veliki broj komandanata koji su djelovali u Generalštabu i na drugim pozicijama.

“Kao što znate, načelnik Generalštaba se vratio na dužnost, a za druge komandante trenutno ne mogu dati nikakve informacije”, naglasio je Dundar. 

Izvor: Al Jazeera i agencije