Đukić na slobodi, porodice traže odgovornost sudija

Đukić tvrdi da su pripadnici 10. diverzantskog odreda, pod komandom Ratka Mladića, postavili tri eksplozivne naprave kod Kapije (Al Jazeera)

Ovdje se, nama u Tuzli, kopa po ranama, kazao je načelnik općine Tuzla Jasmin Imamović, komentirajući oslobađanje generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića, piše Anadolija.

“Suosjećam sa žrtvama zločina na Kapiji i njihovim porodicama. Sud BiH i Ustavni sud BiH napravili su veliku grešku. Greška otkrivena od Suda u Strazburu sada se ne ispravlja nego se ovim pravi, čini nam se, nova greška ukoliko nešto nisu smislili. Iako su dobili zahtjev Tužiteljstva BiH za određivanje pritvora zbog uznemirenosti javnosti i te uznemirenosti javnosti bili svjesni, iako su upozoreni na opasnost od bjekstva, donijeli su ovu odluku”, kazao je Imamović.

Kako kaže, sada je opasnost od bjekstva definitivna.

Imamović dodaje da će se to desiti “ukoliko nisu smislili neki način kojim će spriječiti osobu za koju je sud potpuno i pravilno utvrdio činjenično stanje, izveo zaključak da je taj Đukić izvršio ratni zločin, najteži ratni zločin u historiji Tuzle”.

“Napominjem da su i porodice i Fondacija Istina, Pravda, Pomirenje najavili traženje odgovornosti za sudije koje su i žrtve i porodice i građane Tuzle doveli u ovakvu situaciju”, pojasnio je Imamović.

Prema njegovim riječima, oni su reagirali sat vremena nakon saznanja za “ovu nevjerovatnu odluku suda”.

“Jako nam je teško. Ovdje se, nama u Tuzli, kopa po ranama. Otvaraju nam se stari ožiljci i ovo je potpuno nevjerovatna situacija. Ja ne znam da li historija država i prava pamti ovakvu situaciju”, poručio je Imamović.

Đukić  želi da se pokloni žrtvama na Kapiji

Ratni zapovjednik Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske (VRS) general Novak Đukić pušten je nešto poslije 17 sati na slobodu nakon što je Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH donijelo danas rješenje kojim se obustavlja izvršenje kazne zatvora čovjeku koji se smatra odgovornim za smrt 71 i ranjavanje više od 150 osoba na Tuzlanskoj kapiji, potvrdio je za Anadolijuu Đukićev advokat Duško Tomić.

Tomić je za rekao da će Đukić do narednog petka, 21. februara, biti na slobodi, te da mu nisu uvedene ni tzv. mjere zabrane.

”On je sada potpuno slobodan čovjek”, rekao je Tomić.

Također, kazao je Tomić, Đukiću su vraćane i njegove isprave, a pasoš mu se nalazi kod kuće. Tomić je, također, potvrdio da je njegov branjenik i državljanin Srbije, ali da neće izigrati pravosuđe Bosne i Hercegovine i pobjeći u Srbiju koja mu, po Tomićevim riječima, nije ništa dala, već naprotiv. Za njegovog branjenika je ovo veliki test.

Đukić će boraviti u Banjoj Luci do narednog petka, gdje će posjećivati rodbinu, rekao je advokat i dodao da je već za narednu sedmicu (petak, 21. februara) zakazana statusna konferencija u ovom predmetu.

”Đukić planira da posjeti Tuzlu i da se pokloni žrtvama Tuzlanske kapije. Vrijeme je da porodice žrtava saznaju istinu o Kapiji”, kazao je Tomić.

Reakcija žrtve

Edin Hurić, predsjednik Udruženja ”25. maj” iz Tuzle i jedan od preživjelih žrtava masakra na Kapiji u Tuzli, šokiran je viješću o oslobađanju ratnog zločinca, generala Vojske Republike Srpske (VRS) Novaka Đukića, javlja Anadolija.

Informaciju o odluci Suda BiH da pusti Đukića na slobodu nakon odluke Ustavnog suda BiH Hurić je prokomentirao riječima: ”Ovo nije moguće.”
Tokom razgovora sa novinarima Anadolije Hurić je plakao.

”Oni nas zovu na ulice. Ovdje će se u borbu da Đukić bude dostupan bh. vlastima i ostane u zatvoru, uključiti cijeli grad. Ovo je presedan svih presedana. Ovo je bruka i sramota. Ovo je dio onog što su mogli učiniti da unište običnog čovjeka, sve žrtve rata, omladinu, djecu, borcu ove zemlje, djecu koja i nisu rođena”, kazao je Hurić.

Pita se da li sudije koje oslobađaju ratne zločince imaju djecu i da li cijene njihove živote.

”Postoje Markale, Srebrenica, postoje stratišta i gdje su i Bošnjaci i Hrvati ubijali Srbe. Da li će se sada dozvoliti da svi ti zločinci budu na slobodi i da se smiju žrtvama dok budu boravili u Srbiji, Hrvatskoj, Njemačkoj ili Kanadi”, komentirao je Hurić.

Kaže da su vjerovali kako će i nakon odluke Ustavnog suda BiH biti preispitana samo visina kazne za Đukića, ali da on neće biti pušten na slobodu.
Kazao je da će žrtve tražiti da se isele iz BiH.

”Ovo je bezobrazluk. Ovo je van svakog razuma. Ovo je otvoreno bacanje rukavice žrtvama u lice. Ovo je poziv zločincima da rade šta hoće. Ljudi su izdati u državi u svim segmentima. Sad trebamo izdati od strane države. Ovo nije moja država. U slučaju puštanja Đukića BiH ne smatram mojom državom! Jer moja država bi mene na sve moguće načine branila. Ako je tako, ako puštaju Đukića, BiH nije moja država i ja ću sebi početi tražiti drugu državu, gdje će moja prava biti zaštićena”, poručio je.

Na pitanje da li vjeruje da bi Đukić mogao pobjeći u Srbiju kaže:

”Znate koliko je njih pobjeglo od onih koje su ranije pustili, a govorili su da neće pobjeći. Gledajte, to je (bijeg Đukića) realnost koju smo mi spriječili i tokom samog suđenja. I tad su tražili da ga se pusti. Ako se pusti, što je rekao otac jednog ubijenog, granica mu je nekoliko sati i ko će ga kasnije procesuirati, ko će ga kasnije naći”, pita se Hurić.

On kaže da je nečuveno da na slobodu bude pušten čovjek kojemu je dokazan zločin i koji se sam izvinio žrtvama za ono što je uradio. 

Puštanje na slobodu

Nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj 23. januara 2014. godine usvojio apelaciju osuđenog generala Vojske Republike Srpske (VRS) Novaka Đukića, Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH donijelo je danas rješenje kojim se obustavlja izvršenje kazne zatvora čovjeku koji se smatra odgovornim za smrt 71 i ranjavanje više od 150 osoba na Tuzlanskoj kapiji, a koji posljednjih mjeseci kaznu izdržava u Banjoj Luci, prenosi agencija Anadolija.

Ustavni sud BiH je 23. januara ove godine utvrdio povredu prava optuženog Đukića iz člana 7, stav 1 Evropske konvencije, te ukinuo drugostepenu presudu Suda BiH. Sudu BiH je naloženo da „po hitnom postupku donese novu odluku” u skladu sa spomenutim članom Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Inače, presudom Suda BiH Đukić je proglašen krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osuđen na kaznu zatvora od 25 godina.

Ukidanjem drugostepene presude Suda BiH, koje je izvršio Ustavni sud BiH, prestao je da postoji zakonski osnov za dalje izdržavanje kazne zatvora osuđenog.

„Rješenjem o obustavi izvršenja kazne osuđeni Novak Đukić se odmah pušta na slobodu. Protiv ovog rješenja žalba nije dozvoljena“, saopćeno je iz Suda BiH.

Druga faza

Na pitanje da li će njegov branjenik nakon puštanja na slobodu pobjeći u Srbiju, Đukićev advokat Duško Tomić odgovorio je negativno.

„Tog se najviše plaše u Sarajevu, ali to otpada. Ja ću sa Đukićem nakon puštanja posjetiti Tuzlu, Sarajevo i Banju Luku i javno ponuditi dokaze ko je počinio zločin na Kapiji. Roditelji trebaju to znati! To je jedan od najstrašnijih zločina u BiH i na Balkanu“, rekao je Tomić za Anadoliju.

On je ponovio više puta izrečenu teoriju da “tuzlansku mladost nije ubila granata, kako su utvrdili relevantni stručnjaci, već da su pripadnici 10. diverzantskog odreda, inače pod komandom Ratka Mladića, postavili tri eksplozivne naprave koje su aktivirane”.

U nastavku postupka Tomić očekuje da Tužilaštvo BiH predloži Sudu BiH ponovno određivanje pritvora. Odbrana se izjašnjava o tome u roku 24 sata i Sud BiH donosi odluku o pritvoru ili se, u suprotnom, Đukić brani sa slobode.

„Druga faza je početak drugostepenog suđenja u kojem će Sud BiH donijeti odluku vezano za raniji zaključak Ustavnog suda. Do sada Sud BiH nije odlučivao ništa drugo osim pogrešne primjene ZKP-a“, kaže Tomić.

„Nama ostaju dvije mogućnosti, da odmah uputimo apelaciju Ustavnom sudu ili da to preskočimo, jer se taj sud odredio i nije htio da odlučuje o pravu na fer i pravično suđenje Đukiću, pa da se uputimo u Strasbourg. Druga je da odmah zatražimo obnovu postupka pred Sudom BiH, pa da sačekamo sudbinu. Treća mogućnost, koju smo izbacili, jeste da general Đukić iskoristi priliku dok je na slobodi, da pređe Drinu i ode u Beograd i tamo ishoduje obnovu postupka i oslobađajuću presudu.“

Retroaktivna primjena zakona

Novak Đukić je u junu 2009. prvostepeno osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, jer je 25. maja 1995. godine, u svojstvu komandanta Taktičke grupe Ozren VRS-a, naredio jedinicama smještenim u selu Panjik na Ozrenu da artiljerijskim projektilom granatiraju Tuzlu, lokalitet Kapija, gdje je stradala tuzlanska mladost.

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH je nakon održane sjednice u septembru 2010. donijelo drugostepenu presudu, kojom se, kao neosnovane, odbijaju žalbe Tužilaštva BiH i branioca optuženog Đukića, pa je prvostepena presuda od 12. juna 2009. godine potvrđena u cijelosti.

Đukić je u apelaciji Ustavnom sudu BiH naveo da je povrijeđeno pravo na pravično suđenje, jer je retroaktivno primijenjen Krivični zakon BiH umjesto zakona SFRЈ.

Izvor: Agencije