Dukat većinski vlasnik Ljubljanske mlekarne

Dukat je do sada bio vlasnik 50,28 posto dionica Ljubljanskih mlekarni, koje je Lactalis kupio od nekoliko slovenskih fondova i banaka (Goran Stanz / Pixsell)

Hrvatska kompanija Dukat, članica Lactalis Grupe, dobila je u postupku preuzimanja Ljubljanskih mlekarni dodatnih 46,23 posto svih dionica, te sada posjeduje 96,52 posto te slovenske firme, saopćila je u ime Dukata berzovno-posrednička kompanija Ilirika.

Dukat je uspio dobiti dionice do ponedjeljka, kad je istekla obavezujuća ponuda, te sada u svom vlasništvu ima ukupno 4.229.239 dionica Ljubljanskih mlekarni.

Dukat je do sada bio vlasnik 50,28 posto dionica ove kompanije, koje je Lactalis kupio od nekoliko slovenskih fondova i banaka.

Mediji su iznosili pretpostavke da je tada za nešto više od pola dionica prijašnjim vlasnicima isplatio blizu 20 miliona eura, pišu agencije.

Kako prenose slovenski mediji, Dukat je preostalim dosadašnjim dioničarima, među kojima je sa skoro četvrtinom dionica najveća bila zadruga Mlekodel, u ponudi za preuzimanje svih dionica nudio 8,75 eura za dionicu, što je najveći dio prijašnjih dioničara prihvatio, pa je preuzimanje uspjelo.

Prihodi Lactalisa

Ljubljanske mlekarne imaju 550 zaposlenih, a godišnje prerade više od 200 miliona litara mlijeka. 

Aktivnosti Ljubljanskih mlekarni obuhvataju sve kategorije: proizvodnju mlijeka, pavlake, jogurta, sira i sladoleda u Ljubljani, Mariboru, Kočevju i Tuzli.

Francuska multinacionalna kompanija Lactalis, najveći proizvođač mlijeka i mliječnih proizvoda u svijetu, u prošloj je godini ostvarila prihod od 15,7 milijardi eura, od čega 75 posto na tržištima izvan Francuske.

Lactalis grupa zapošljava 56.000 radnika u 61 zemlji, a ima organiziranu proizvodnju u 192 proizvodna pogona u 34 zemlje diljem svijeta, od kojih su 64 pogona u Francuskoj.

Francuski Lactalis je većinski vlasnik Dukata postao 2007. godine, nakon što je od dotadašnjeg većinskog vlasnika Luke Rajića kupio 91,49 posto dionica Dukata.

Izvor: Agencije