Ðukanovićeva kritika slovačkim medijima

Đukanović: Medojević je i sam bio upleten u kriminalne radnje, pa zbog toga pokušava druge uplesti u "priču o korupciji i kriminalu" (EPA)

Crnogorski premijer Milo Ðukanović poručio je u Bratislavi slovačkim medijima da nije najpametnije da nekritički preuzimaju nešto što ima jasnu političku pozadinu u Crnoj Gori.

On je aludirao na optužbe lidera Pokreta za promjene i funkcionera opozicionog Demokratskog fronta Nebojše Medojevića na račun šefa slovačke diplomatije Miroslava Lajčaka.

Ðukanović je, kako je prenio podgorički dnevnik Vijesti, istakao da su Medojevićeve optužbe na račun Lajčka politička tema iz Crne Gore.

Lajčak je kazao da je riječ o posljedicama razlika u političkim kulturama dvij e zemlje.

‘Korupcija i kriminal’

“U Slovačkoj, u srednjoj Evropi, političari, mislim, više razmišljaju o tome šta će reći, tako da je to što je izjavio Medojević svakako je privuklo pažnju slovačkih medija. Pošto mene lično nikad do sada niko nije optužio za bilo kakvu korupciju, ni direktno ni indirektno, ne čudim se što su naši mediji odmah reagovali. Mislim da Medojević može da bude apsolutno zadovoljan zato što ga strani mediji vjerovatno nikada nisu do te mjere citirali kao što se dešava za posljednja dva dana u Slovačkoj”, kazao je Lajčak.

Ðukanović je kazao da se slaže da je riječ o “balkanskom političkom primitivizmu”, navodeći da je Medojević i sam bio upleten u kriminalne radnje, pa da zbog toga pokušava druge uplesti u “priču o korupciji i kriminalu”.

“Zapravo, samo se pridružujem poruci ministra Lajčaka: ovo je domaća politička tema iz Crne Gore i topla preporuka slovačkim medijima da nije najpametnije nekritički preuzimati ono što ima jasnu političku pozadinu u Crnoj Gori”, poručio je on.

‘Mafijaški režim’

Medojević je izjavio da Europol treba provjeriti Lajčakove račune, kao i svakog ko podržava “mafijaški režim Mila Ðukanovića”.

Ðukanović je danas izjavio da najavljeni opozicioni protesti povodom predsjedničkih izbora neće ugroziti stabilnost Crne Gore i njen evropski put.

Ðukanović je novinarima u Slovačkoj, gdje boravi u zvaničnoj posjeti, kazao da odbijanje opozicije da obavi kontrolu kompletnog izbornog materijala predstavlja nastavak politike negacije Crne Gore i njenih institucija.

Izvor: Agencije