Đukanović: Za rješavanje pitanja Kosova bitna je realnost

Đukanović kaže da Thaci i Vučić tvrde da rješenje ne može biti jednostrano (Tanjug)

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović izjavio je u petak da kosovsko pitanje mora da se reši kompromisom, ali da se u traženju kompromisnog rešenja, osim međunarodnog prava, u obzir mora da uzme i realnost.

“Moramo da razumijemo značaj kosovskog pitanja. Ono mora biti riješeno sada i uz poštovanje realnosti i onoga što se dešava danas”, rekao je on u Bratislavi i dodao da se možda predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće složiti sa takvom ocenom.

Crnogorski predsednik je naveo kako se nada da će Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači nastaviti dijalog i da će susret u Parizu doprineti prevazilaženju problema koji su ih udaljili od pregovaračkog stola.

Pitanje iznad interesa Srbije i Kosova

“Vjerujem da postoje solucije koje moramo da nađemo”, rekao je predsednik Crne Gore na panelu posvećenom Kosovu u okviru međunarodnog foruma Globsek 2019, na kojem je učestvovao sa Vučićem, Tačijem i zvaničnicom Evropske unije Angelinom Ajhorst.

Rekao je da je svima na Balkanu život pokazao da moramo da poštujemo ne samo međunarodno pravo nego i okolnosti i podsetio šta je bilo sa bivšom Jugoslavijom, posle sa Crnom Gorom i Srbijom, koje su nekada bile jedna zemlja.

Prema njegovim rečima, to su okolnosti zbog kojih mora da se vodi računa, da se bude mudar i ne ponavljaju greške iz prošlosti.

Kosovsko pitanje, kako je dodao, jest pitanje iznad interesa Srbije i Kosova.

‘Evropa je ovdje s punim pravom’

“Istorija odnosa Srbije i Kosova, Srba i Albanaca opterućuje region i zbog toga, bez obzira na inflaciju i zloupotrebu te riječi, od istorijskog značaja je da su Vučić i Tači odlučili da započnju dijalog”, rekao je Ðukanović.

Prema njegovim riječima, i Tači i Vučić u javnost iznose percepcije naroda i obojica tvrde da rešenje ne može da bude jednostrano.

Kao važno je ocenio to da Evropa prepozna svoju veliku odgovornost u ovom problemu.

“Ovo je ‘par ekselans’ bezbjednosno pitanje za Evropu i Evropa je ovdje sa punim pravom”, zaključio je Ðukanović.

Izvor: Agencije