Đukanović: Za Balkan je ključni dijalog Srbije i Kosova

Hashim Thaci, Milo Đukanović
Milo Đukanović i Hashim Thaci smatraju da se zapadni Balkan promijenio nabolje nakon Dejtonskog sporazuma (EPA)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izajvio je u subotu da je danas na Balkanu ključno pitanje kako će se završiti dijalog između Srbije i Kosova i ocijenio da će se, ako se sada propusti šansa, izgubiti godine, a rješenje vidi u primjeni Badinterove formule.

On je na devetom To Be Secure (2BS) forumu u Budvi, gdje je govorio zajedno s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem, rekao kako je najvažnije da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Thaci sada vrate za stol i da bi svaki propušteni dan mogao udaljiti od rješenja, prenosi Tanjug podgoričke Vijesti.

Ðukanović je kazao kako ima povjerenje u aktere koji pregovaraju i dodao da je on kojim slučajem akter da bi pokušao naći rješenje poštujući Badinterovu formulu.

Živahna ideja velikodržavnog nacionalizma

“Svako odstupanje nosi opasnost. Ne razgraničavaju se samo Srbija i Kosovo, čeka nas razgraničenje Srbije i Hrvatske, Srbije i Bosne, Bosne i Hrvatske”, istaknuo je on, kako prenosi Radio-televizija Crne Gore.

Zapadni Balkan se promijenio nabolje nakon Dejtonskog sporazuma, postignutog 1995. godine, smatraju Đukanović i Thaci, ali još nisu pobijeđene ideje velikodržavnih nacionalizama, a usporavanje europskog puta dovelo bi do njihovog jačanja, prenose crnogorski mediji.

“Svi mislimo da smo nakon Dejtonskog sporazuma pobijedili ideje velikodržavnih nacionalizama u regiji, ali nismo. Taj rat nije završen. Taj velikodržavni nacionalizam, njegova ideja je živahna i ciklično se obnavlja. Treba da zabrine što danas ima više razumijevanja za takve ideje na međunarodnim adresama”, rekao je Đukanović.

Thaci je kazao da bi se normalizacija odnosa Srbije i Kosova mogla brže dogoditi ako Europska unija ponudi bržu perspektivu regiji, prenose Vijesti.

Razmjena teritorija nije na dnevnom redu

“Ako Kosovo ostane izolirano, doći će do rasta nacionalizma i populizma, što nije u skladu s euroatlantskim vrijednostima”, naveo je on i dodao da “nema boljeg trenutka od sadašnjeg da bude postignut povijesni sporazum” između Srbije i Kosova.

To bi, kako smatra, donijelo mir cijeloj regiji, ali je dodao da je to teško ostvariti.

On je rekao da su pregovori Srbije i Kosova u krizi i ponovio da na dnevnom redu nikada nije bila razmjena teritorija.

Thaci je također na ovom skupu kazao kako bi najmudrija stvar za Srbiju bila da dozvoli srpskoj zajednici na sjeveru Kosova da se integrira.

Izvor: Agencije