Đukanović učvrstio vlast i na lokalnom nivou

Demokratska partija socijalista, aktualnog predsjednika Mila Đukanovića, u koaliciji s tradicionalnim partnerima zabilježila je još jednu uvjerljivu pobjedu na nedjeljnim lokalnim izborima u Podgorici i još deset općina u kojima su održani izbori.

Osim Podgorice, DPS i partneri pobijedili su i u Bijelom Polju, Žabljaku, Šavniku, Rožajama, Baru, Kolašinu, Danilovgradu, Plavu, Pljevljima te Gradskoj općini Golubovci, prenijeli su crnogorski mediji.

Pobjedničku koaliciju, pored DPS-a, činili su još Socijaldemokrati, Bošnjačka stranka i Albanska demokratska partija, te crnogorski liberali.

Upravo je Bošnjačkoj stranci najviše mandata pripalo u Rožajama, a Socijaldemokratama u Plavu.

Uvjerljiva pobjeda u Podgorici

Svaka pobjeda je važna, smatraju u vladajućoj stranci, ali je posebno značajna više nego uvjerljiva pobjeda u Podgorici, gdje su osvojili apsolutnu većinu zastupničkih mjesta.

Prema rezultatima Centra za demokratsku tranziciju, na osnovu svih obrađenih biračkih mjesta, koalicija “Za dobro građana Podgorice – Milo Đukanović” osvojila je 32 mandata u gradskom parlamentu, što joj je osiguralo apsolutnu pobjedu u glavnom gradu. 

Koalicija “Podgorica za 21. vijek” osvojila je 17 mandata, dok je koalicija koju je okupio Demokratski front osvojila osam mandata. Socijaldemokrate Ivana Brajovića osvojile su tri mandata, a jedan mandat u Podgorici pripao je Albanskoj alternativi.

Oporba se nadala okončati dvadesetogodišnju vladavinu DPS-a u glavnom gradu, ohrabrena prošlogodišnjim uspjesima na lokalnim izborima u Kotoru i Budvi, ali je Demokratski front postigao vrlo loš rezultat.

Iz te stranke su najavili da neće priznati rezultate izbora. Pozvali su ostale oporbene stranke da učine isto, ali njihov poziv nije naišao na odaziv.

Poziv opozicije na proteste

Jovan Vučurović iz Demokratskog fronta najavio je da njegova stranka i Socijalistička narodna partija ne mogu priznati rezultate lokalnih izbora te pozvao ostatak oporbe na prosvjede.

“Ucjene i pritisci, kupovina ličnih karata i teror su obilježili izborni dan. Želimo da pošaljemo poruku onima koji su u opoziciji dobili najveći broj glasova da organizuju proteste, a mi ćemo im se pridružiti. Kolege, organizujte proteste, razloga ima na pretek, a Demokratski front i Socijalistička narodna partija su uvijek tu”, rekao je Vučurović,

Podsjetio je i da se njegova stranka zalagala za jedinstven nastup oporbe na izborima, ali da poziv nije donio željene rezultate.

U Državnoj izbornoj komisiji potvrdili su tvrdnje nevladinih organizacija, koje su imale svoje promatrače, da na izbornim mjestima nije bilo nikakvih nepravilnosti, ali da su određeni incidenti zabilježeni u neposrednoj blizini birališta.

Glasačko pravo na izborima u 11 općina imalo je 306.722 građana.

Izvor: Al Jazeera i agencije