Đukanović: Rusija protiv širenja NATO-a, ali mi biramo svoj put

Crnogorske vlasti izbjegavaju održavanje referenduma o euroatlantskim integracijama zemlje, stav je Dume (EPA)

Ruska Duma usvojila je izjavu kojom se usprotivila ulasku Crne Gore u NATO, upozoravajući da to može imati negativne tendencije u sferi turizma, investicija i ekonomske saradnje Rusije i Crne Gore.

Izjavom, koju je pripremio Komitet Dume za međunarodne poslove, Duma se obraća poslanicima Skupštine Crne Gore, parlamentima država članica NATO-a i poslanicima Parlamentarne skupštine OSCE-a.

Poslanici Dume pozivaju na uzdržavanje od širenja NATO-a, prenosi Srna. 

‘Instrument iz doba Hladnog rata’

Uvjeravajući da poštuju suvereno pravo svake države da osigura sigurnost svojih građana, poslanici navode da “blokovski pristup, uvlačenje novih država, posebno protiv volje njihovih naroda, u vojne alijanse, predstavljaju politički instrument iz doba Hladnog rata”, prenosi Tass.

“Crnogorske vlasti na svaki način izbjegavaju održavanje referenduma o euroatlantskim integracijama zemlje, bojeći se da čuju glas naroda. Pritom se značajne sume ulažu u fanatičnu pronatovsku propagandu i namještanje rezultata istraživanja javnog mnijenja”, ocjenjuju ruski poslanici.

Navodi se da težnja vlasti Mila Đukanovića da uđe u NATO proturječi volji većine naroda, a da je “vještačko guranje Crne Gore u NATO direktno kršenje prava naroda da sam određuje svoju sudbinu, gaženje sjećanja na nevine žrtve bombardiranja 1999. godine”.

Duma izražava nadu da će pri rješavanju pitanja ulaska u NATO, kako u Podgorici, tako i u Briselu, “preovladati zdrav razum, težnja ka širokoj saradnji van blokova i linija podjele radi prosperiteta i sigurnosti naroda od Vancouvera do Vladivostoka”.

“Pravo svake nezavisne zemlje je da bira svoj put u budućnost. Borili smo se za nezavisnost da bismo mogli samostalno i odgovorno da kreiramo svoj put u budućnost. Mi taj put vidimo kao put u evropske i evroatlanstke integracije. Više puta sam rekao da to nije ishitreno. Otvoreno smo govorili da je ulazak u NATO jedini put ka dinamičnijem razvoju i stabilnosti”, rekao je premijer Crne Gore Milo Đukanović nakon sjednice Savjeta za praćenje realizacije izbornog programa Demokratske partije socijalista u petak.

Naglašava da on ne povlači poteze koji bi bili usmjereni protiv bilo koga.

EU i NATO integracije

“To, uostalom, uopšte nije eminentno državnoj politici Crne Gore”, rekao je Đukanović.

Premijer Crne Gore ističe da se pojedinci, kao po matrici, prvo u slučaju Srbije, sada u slučaju Rusije, bore protiv interesa Crne Gore.

“Ubijeđen sam da nijesu u pravu oni koji kažu da Rusija vodi neki svoj strateški, politički ili bilo kakav rat protiv Crne Gore. Nema ništa od toga. Jasno je da je Rusija protiv širenja NATO-a. To je njen politički interes, ali to ne treba da bude razlog da bismo mi svoje državne planove prilagođavali tome što je Rusija protiv širenja NATO-a. Rusija ima svoje legitimno pravo da vodi politiku protiv širenja NATO-a, ali Crna Gora, kao nezavisna država, ima svoje pravo da bira svoj put u budućnost. Mi smo taj put odabrali i taj put vidimo u EU i NATO integracijama”, rekao je je Đukanović.

Izvor: Agencije