Đukanović: Poziv NATO-a znak da je Crna Gora na pravom putu

Dan nakon što je Crna Gora dobila službeni poziv u NATO na Cetinju je održana svečana sjednica crnogorske skupštine.

Premijer Crne Gore Milo Đukanović rekao je da je pozivnica NATO-a pokazatelj da je ta zemlja na pravom putu.

Članstvo Crne Gore u NATO-u nije inspirisano suprotstavljanjem bilo kome, poručio je, te istaknuo da će to članstvo učvrstiti stabilnost države.

Ðukanović je rekao je da proširenje Alijanse uvijek poseban čin, naročito kad je riječ o Crnoj Gori, jer se poziv upućuje samo jednoj zemlji.

“Zaista velika čast za Crnu Goru. NATO je ovu odluku donio u trenutku kad se Evropa suočava sa nizom novih izazova, koji utiču na njenu bezbjednost. Članstvo u NATO-u će imati pozitivan efekat za cjelokupno crnogorsko društvo. Učvrstiće stabilnost zemlje, a značiće i podstrek za nastavak reformi i dalji progres u pregovorima s Evropskom unijom”, rekao je Ðukanović, dodajući da će ta zemlja postati privlačnija stranim investitorima.

Svečanosti su prisustvovali visoki politički zvaničnici, ugledni članovi društva, strane diplomate, predstavnici nevladinih organizacija i drugi.

Hobbs: Krucijalno važna odluka

David Hobbs, predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a, ocijenio je poziv Crnoj Gori kao “krucijalno važnu odluku”, rekavši kako je “trenutak vremena, i to relativno kratak, prije nego što Crna Gora postane 29. članica Alijanse”.

Prethodno su na ulicama Cetinja istaknute državne zastave Crne Gore, a na samom ulazu u grad i zastave NATO-a i Evropske unije.

Osim na ulazu u Cetinje, zastava NATO-a od jučer je službeno istaknuta i u glavnim državnim institucijama Crne Gore, a ambasada Sjedinjenih Američkih Država osvijetljena je bojama crnogorske državne zastave.

NATO je prethodno pozvao Crnu Goru da postane 29. zemlja članica te organizacije, a odluka je donesena jednoglasno.

“Donijeli smo historijsku odluku i ovo je historijski uspjeh Crne Gore. Ovaj korak osnažuje sigurnost NATO-a, Crne Gore i Zapadnog Balkana”, ocijenio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, obraćajući se javnosti nakon odluke ministara vanjskih poslova Alijanse da upute poziv toj zemlji za članstvo.

Stoltenberg je naglasio kako “vrata NATO-a ostaju otvorena zemljama koje su na putu približavanja Alijansi”, a to su Bosna i Hercegovina, Makedonija i ostale koje su počele taj proces.

Izvor: Al Jazeera i agencije