Đukanović poručio Hahnu: Sadašnje afere ne potresaju zemlju

Đukanović je Hahnu rekao da je Crna Gora rješena da ispuni sve zadatke kako bi postala dio evropskog bloka. (EPA)

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović zahvalio se evropskom komesaru za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johannesu Hahnu na interesovanju u pogledu poslednjih dešavanja u zemlji i kazao da, za razliku od nekih sličnih pojava u prošlosti, sadašnje stanje ne potresa Crnu Goru, saopšteno je iz Službe za informisanje Predsednika Crne Gore.

“Sada smo u situaciji da ono što se događa bude tema za institucije da obave svoj posao, a mi da se bavimo prioritetima državne politike”, rekao je Đukanović.

Ðukanović je rekao daje zadovoljan kontinuitetom redovnih kontakata koji doprinose daljem napredovanju Crne Gore u pregovaračkom procesu i dodao da je Crna Gora rešena da ispuni sve zadatke kako bi postala deo evropskog bloka.

Hahn je ocenio da je Crna Gora napredovala u pogledu ispunjenja privremenih merila u poglavljia 23. i 24. (koja se odnose na pravosuđe, ljudska prava i slobode i bezbednost), a da će dalji zajednički fokus pregovaračkog procesa biti usmeren prema otvaranju preostalog poglavlja 8., koje se odnosi na zaštitu konkurencije.

Hahn i Ðukanović su se usaglasili da su snažne, odgovorne i efikasne institucije važne za jačanje demokratskih kapaciteta i snaženje društva pred novim izazovima na putu ka EU, navodi se u saopštenju.

Parlament o aferama ‘Atlas’ i ‘Koverta’

Đukanović je s Hahnom razgovarao u četvrtak uveče, u okviru njegove posete Podgorici povodom Ministarskog sastanka zapadno-balkanske šestorke u oblasti energetike i tranzicije ka čistim izvorima.

Crnu Goru ovih dana potresaju afere “Atlas” i “Koverta”, o kojima se raspravljalo u Parlamentu, ali nisu usvojeni nikakvi zaključci.

Afera popularno nazvana “Koverta” otvorena je nakon što je javno objavljen snimak u kojem se vidi da je vlasnik Atlas grupe Duško Knežević tadašnjem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću uručio dve koverte – jednu sa 47.500 evra i drugu sa 50.000 evra.

Protiv Stijepovića, koji je sada savetnik predsednika Crne Gore Mila Djukanovića, tužilaštvo je pokrenulo postupak zbog sumnje da je pomagao u pranju novca.

U međuvremenu je jedan od lokalnih funkcionera u Golubovcima potvrdio da mu je Stijepović dao 47.500 evra da podeli stranačkim aktivistima.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je rekao da je ostalih 50 hiljada “stavljeno u promet”.

Kneževića Tužilaštvo sumnjiči da je bio na čelo kriminalne organizacije koja je državu u nekoliko slučajeva oštetila za više stotina miliona evra. On je u bekstvu, kako sam tvrdi nalazi se u Londonu, i za njim je raspisana nacionalna poternica.

Izvor: Agencije