Đukanović: Otvoren je poziv za moju ili Vučićevu posjetu

Milo Đukanović, Aleksandar Vučić
Milo Đukanović kaže kako misli da se do prilike za otvoreni razgovor treba čuvati teških riječi (EPA)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da su tijekom više susreta on i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarali o posjetama na najvišoj razini.

“Tokom više susreta u posljednjih godinu dana predsjednik Vučić i ja razgovarali smo o posjetama na najvišem nivou. Najtačnije bi se moglo reći da je poziv obje strane permanentno otvoren”, rekao je za portal CdM Đukanović, komentarajući izjavu Vučića da je unatoč crnogorskoj kampanji protiv Srbije, srpskog naroda i njega osobno, spreman i sada ugostiti u Beogradu Đukanovića kako bi razgovarali, umjesto da se stvaraju problemi i tenzije.

Đukanović je rekao da će zajedno s predsjednikom Srbije procijeniti kad je optimalan trenutak za njegov posjet Beogradu ili Vučićev posjet Podgorici, prenosi Tanjug.

Đukanović: Čuvati se teških riječi

“To će biti prilika da otvoreno razgovaramo o svim pitanjima, u najboljem interesu naših država i naroda, a dotle mislim da se treba čuvati od teških riječi”, zaključio je Đukanović.

Crnogorska vlada u svibnju je usvojila zakona o slobodi vjeroispovjesti, koji predviđa da će svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njezine neovisnosti 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina i upisani kao kulturno blago.

Milo Đukanović kazao je nedavno kako je Crna Gora odlučna riješiti pitanje crkve i imovine vjerskih organizacija u toj zemlji, zakonom kojim je otvorila sukob sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), ali da će beskompromisno braniti svoje interese.

Zakonu se najviše protivi Srpska pravoslavna crkva, koja u Crnoj Gori ima blizu 700 vjerskih objekata jer se njime predviđa i oduzimanje njezine imovine.

Đukanović je ranije najavio obnovu autokefalnosti Crnogorsko pravoslavne crkve, čime je praktično najavio obračun sa Srpskom crkvom u Crnoj Gori, prenosi agencija. 

Ta Đukanovićeva izjava u trenutku dok očekuje usvajanje zakona o slobodi vjeroispovjesti naišla je na oštre reakcije srbijanskih dužnosnika.

Oštar odgovor na Vučićev komentar

Ranije je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, uputio molbu crnogorskoj vladi da povuče zakon o slobodi vjeroispovjesti, koji kako je rekao “nije dobar za srpski narod te bi njegovo usvajanje neminovno ugrozilo inače dobre odnose dve zemlje”. 

Crnogorska vlada oštro je odgovorila Vučiću, poručujući mu da nikome pa ni Srbiji neće dozvoliti da utječe na njene odluke.

Crnogorska vlada objavila je da je Venecijanska komisija na plenarnoj sjednici 21. lipnja usvojila pozitivno mišljenje o Prijedlogu Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, konstatirajući da predloženi zakonski tekst “donosi značajne pozitivne promjene postojećeg zastarjelog zakonodavstva”.

Izvor: Agencije