Đukanović: Niko ne utiče na moju odluku o kandidaturi

Milo Đukanović do sada se tri puta povlačio sa najviših državnih funkcija (EPA)

Predsednik Demokratske partije socijalista Milo Ðukanović, saopštio je da se u toj stranci uveliko razgovara o kandidatu za predstojeće predsedničke izbore, ali da odluka ko će to biti, još nije doneta.

“U slučaju da se kandidujem, možete biti apsolutno sigurni da na to neće imati ama baš nikakav uticaj bilo čija sugestija, savet ili pritisak, dolazio on sa Istoka ili sa Zapada. Uostalom, nikada i niko ni sa jedne istocne ili zapadne adrese sa mnom nije razgovarao na taj način. Nikada”, rekao je Ðukanović u intervjuu za Pobjedu, prenosi RTCG.

“Podrška DPS-u nikad ispod 40 procenata”

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, on je ocenio da je “atmosfera linča i progona koju konstantno podstiče opozicija i njoj naklonjeni mediji samo nastavak napora da se u Crnoj Gori preslika model iz oktobra 2016, kreiran od strane ruskih obaveštajaca i njihovih plaćenika u Crnoj Gori i Srbiji”.

Kako je rekao, podrška DPS-u nikada nije pala ispod 40 odsto.

“Posebno ne na štetu procrnogorskih birača. Na suprotnoj strani smo, međutim, dobili puku preraspodelu glasova unutar istog bloka, što dokazuje da, uprkos nekim spoljnim razlikama, čelnike opozicije suštinski povezuje ista ideja – osvajanje vlasti – po svaku cenu”, ocenio je Ðukanović.

Dan ranije, aktuelni predsednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je da bi naredni šef crnogorske države trebalo da bude upravo Ðukanović.

Vujanović je, odgovarajući na pitanje koga bi voleo da vidi kao svog naslednika, rekao da je davno obznanio svoj stav i da “prvi čovjek vladajuće partije treba da bude predsjednik Crne Gore”.

Očekuje pobjedu u prvom krugu

“Sa ove pozicije Crna Gora svoje vrijednosti i dalje treba da brani. Nisu one definitivno zaštićene i mislim da se u ličnosti predsjednika DPS-a ima garant odbrane vrijednosti Crne Gore”, objasnio je Vujanović.

“Ja sam iz sve snage i uvijek govoreći njemu samom smatrao da treba da se prihvati dužnosti predsjednika države, očekujući da ostvari pobjedu, ako se kandiduje, u prvom izbornom krugu. Vjerujem da u ličnoj ravni treba da donese odluku koja je u funkciji onoga što je očekivanje onih koji ga podržavaju”, dodao je aktuelni predsednik Crne Gore.

Podgorička Pobjeda je ranije objavila je da DPS želi da lider te stranke bude kandidat za predsednika na predsedničkim izborima u Crnoj Gori naredne godine i da će sednica Glavnog odbora DPS-a o ovom pitanju biti održana do kraja meseca.

Na vlasti od 1991. godine 

Đukanović je već jednom obavljao dužnost predsednika Crne Gore, u periodu od 1998. do 2002. godine.

Pre i posle tog perioda u više mandata bio je na dužnosti premijera Crne Gore.

Tri puta se svojom odlukom povlačio sa te funkcije, poslednji put u oktobru 2016. godine, kada ga je nasledio dotadašnji ministar unutrašnjih poslova Duško Marković.

Stranka kojom rukovodi na vlasti je u toj zemlji od 1991. godine.

Izvor: Agencije