Đukanović: Nema kompromisa sa nacionalistima

Evropeizacija je i dalje put bez alternative za region, poručio je Đukanović (Anadolija)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da u toj zemlji neće biti kompromisa sa nacionalistima i pored brojnih političkih pritisaka, javlja Anadolija.

Đukanović je, na sastanku sa ambasadorima država članica Evropske Unije (EU) u Podgorici, istakao da će Crna Gora istrajati na postulatima multietničkog građanskog društva koje usvaja evropski sistem vrijednosti.

“Vezano za aktuelnu temu odnosa crkve i države, mogu reći da će Crna Gora istrajati na postulatima multietničkog građanskog društva koje usvaja evropski sistem vrijednosti. I da, uprkos brojnim političkim pritiscima, kompromisa sa nacionalistima i onima koji žele da unište tekovine ove generacije neće biti”, kazao je Đukanović.

Vladavina prava prioritet državne politike

Kako se navodi u saopštenju iz njegovog kabineta, crnogorski predsjednik je kazao da će vladavina prava biti ključni prioritet državne politike. On je istakao da je vladavina prava preduslov ekonomskog razvoja i saradnje sa kredibilnim partnerima.

“Evropeizacija je i dalje put bez alternative za region u kojem se i danas vode teške bitke za evropsku perspektivu. Dalja evropeizacija suštinski je interes i regiona i EU i u tom kontekstu pozdravljam otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, što je podsticaj za sve”, kazao je Đukanović.

Na sastanku je ambasador Republike Hrvatske u Podgorici Veselko Grubišić pohvalio reakciju crnogorskih državnih organa u borbi protiv korona virusa, kao i repatrijaciji hrvatskih i građana drugih evropskih zemalja.

Crna Gora može računati na EU

“Crna Gora je vrednovala pomoć na dostojanstven način i pokazala da je pravi saveznik, država na koju se može računati. Crna Gora isto tako može računati na EU i u procesu ekonomskog oporavka”, kazao je Grubišić.

Šef delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav je podsjetio na veliku pomoć Unije Crnoj Gori i izrazio zadovoljstvo, kako je rekao, “komunikacijom između prijatelja”.

On je kazao da je EU iskazala interes za ekonomski oporavak države i stvaranje ambijenta za uređen i proaktivan investicioni ambijent.

Izvor: Agencije