Đukanović: Izbori krajem augusta ili početkom septembra

Narednih dana ćemo doći do preciznog termina, izjavio je Milo Đukanović (Arhiva)

Izbori će biti održani posljednjih dana augusta ili prvih dana septembra, a narednih dana ćemo doći do preciznog termina, izjavio je u utorak predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

“Tražimo optimalan termin, zaštićen od nepredviđenih rizika. Najvažnije je da Crna Gora ima legitimnu vlast, koja će štititi nacionalne interese”, rekao je on, prenosi Anadolija.

Naglasio je da Crna Gora potencira da se razdvoje dva aspekta odnosa države i crkve.

“Jedan je Zakon o slobodi vjeroispovijesti, a drugi je dugoročno definisanje odnosa države i crkve. Pokušavali smo da razgovaramo o dugoročnom rješenju. Tragajući za rješenjima, održavali smo kontakte sa Srpskom pravoslavnom crkvom [SPC]. Premijer Duško Marković je dao važne informacije sa posljednjeg razgovora sa velikodostojnicima SPC-a”, kazao je Đukanović.

‘Ulični pritisak na vlast’

Podsjetio je da je SPC saopćila da želi nastaviti s uličnim pritiskom na vlast, kako bi se navodno važno pitanje uredilo u skladu s njihovim željama.

“SPC je pokazala da za nju nije najvažnije pitanje sadržine zakona, već želja da pritiskom na vlast dovede do promjene vlasti na predstojećim izborima, pa nakon toga i dođe do ostvarenja nekih drugih njihovih želja. Danas, kada je SPC odlučio da skine rukavice i razgovara iz pozicije političkog subjekta, usmjeravajući vjernike za koga će glasati, manipulišući ljudima žele da ostvare cilj, a to je promjena vlasti u Crnoj Gori”, smatra Đukanović.

Izvor: Agencije