Đukanović: I unutrašnji i vanjski udari na Crnu Goru

Govoreći o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, zbog kojeg veliki broj osoba protestira dva puta sedmično, Đukanović je rekao da se posebno nakon njegovog usvajanja Crna Gora suočila s optužbama samo jedne vjerske zajednice (EPA)

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović izjavio je da se Crna Gora suočava s višestrukim udarima iznutra i izvana, ali da sigurnost države nije ugrožena, prenosi agencija Beta.

“Crna Gora se suočava sa višestrukim udarima, iznutra i izvana, kroz otvorenu spregu crkve s nacionalističkim vansistemskim djelovanjem, usmjerenim na urušavanje pravnog poretka i negiranje građanskog i multietničkog karaktera crnogorske države, što bi u krajnjem značilo povratak na srednjovjekovni sistem, u kojem je crkva bila iznad države i građana”, rekao je čelnik Crne Gore.

Izjavio je to, kako je saopćeno iz Službe za informiranje predsjednika Crne Gore, u govoru koji je održao u Ženevi na 43. sesiji Vijeća UN-a za ljudska prava.

Optužbe samo jedne zajednice

Govoreći o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, zbog kojeg veliki broj osoba protestira dva puta sedmično, Đukanović je rekao da se posebno nakon njegovog usvajanja Crna Gora suočila s optužbama samo jedne vjerske zajednice.

Đukanović je održao govor u Ženevi na 43. sesiji Vijeća UN-a za ljudska prava

“Suočili smo se i sa brutalnom medijskom kampanjom dominantno iz bližeg okruženja, s vještim manipulacijama i pokušajima da se država optuži da namjerava da otima crkvenu imovinu i mijenja njihovu viševjekovnu namjenu”, kazao je, uz poruku da “stabilnost države nije ugrožena”.

“Ukazujemo koliko je opasno prenebregavati realnost, igrati se osjećanjima vjernika i biti objekat ili oruđe u realizaciji opasnih velikodržavnih projekata, što bi sve zajedno trebalo da nas zabrinjava”, istakao je predsjednik Crne Gore.

Izvor: Agencije