Đukanović: Evropska unija treba Zapadni Balkan

Tokom večere dominirale su ocjene da su posljednje odluke Evropske unije razočaravajuće (Twitter/Maja Kocijan?i?)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je u utorak navečer, nakon sastanka čelnika zemalja Zapadnog Balkana s odlazećom šeficom evropske diplomatije Federicom Mogherini, da su tokom zajedničke večere u Briselu dominirale ocjene da su posljednje odluke Evropske unije razočaravajuće te da su te odluke ugrozile vjerodostojnost evropske politike prema zemljama te regije.

Čelnici zemalja članica EU-a nisu se se sredinom oktobra složili o početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, što je izazvalo veliko razočarenje i kritiku evropske politike na Zapadnom Balkanu, prenosi Hina.

“Svim ljudima koji se u Briselu bave stanjem na Balkanu je jasno da su zemlje Zapadnog Balkana itekako potrebne EU. Imamo trenutnu konfuziju u tim odnosima, ali ne posustaje optimizam da je budućnost naša u EU i da mjesto u EU čeka na zemlje Zapadnog Balkana”, kazao je Đukanović za crnogorske medije u Briselu.

Otvoren dijalog

Pored Đukanovića, oproštajnoj večeri, koju je organizirala odlazeća šefica evropske diplomatije Federica Mogherini, prisustvovali su i predsjednici Srbije Aleksandar Vučić, Kosova Hashim Thaci, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev te tročlano Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić. 

“Večera je zamišljena kao oproštajna i kao tačka na period uspješne saradnje i partnerstva između Evropske komisije i Evropske službe za vanjske poslove i zemalja Zapadnog Balkana. Zahvaljujući spletu raznih okolnosti koje se tiču našeg regiona i njegove perspektive, zaista je večera bila radna”, rekao je Đukanović za Radio-televiziju Crne Gore.

On je podsjetio da je Crna Gora počela proces pristupanja prije sedam godina, i to pod jasnim pravilima igre, koja se sada dovode u pitanje.

Đukanović smatra da ovakva politika nije u najboljem evropskom interesu.

“Mi nismo samo zemlje Balkana, već smo i evropske zemlje, koje imaju i potrebu i mogućnost da govore o perspektivi naše zajedničke evropske kuće. Sa našeg gledišta, razumjeli smo ovu poruku i spremni smo da se suočimo sa njom i da u svom sistemu porazgovaramo kako dalje”, kazao je on.

Đukanović kaže da je poruka Mogherini na kraju bila da očekuje kontinuitet politike proširenja sve dok su zemlje Zapadnog Balkana riješene da usvajaju sistem evropskih vrijednosti i da teže evropskom kvalitetu života.

“Želimo da vidimo kako da nastavimo tu politiku u izmijenjenim okolnostima. Želimo da kroz otvoren dijalog sa EU-om, dobijemo jasan odgovor na neka pitanja koja se zadržavaju kao otvorena, iako se nama čini da se poruke od relevantnih adresa iz EU-a mogu dosta jasno pročitati”, zaključio je Đukanović.

‘Regija jača kao blok’

Predsjednik Srbije izrazio je uvjerenje da regija može mnogo toga zajednički izdejstvovati za svoje građane, što za ljude znači viši životni standard, bolju atmosferu u regiji, prenosi Tanjug.

“Mislim da smo imali dobre i otvorene razgovore i da nikada otvoreniji razgovori nisu bili”, rekao je Vučić.

Dodao je da je tokom večere kazao da su države regije ranije gledale uvijek kako da pobijede svog komšiju i kako u razgovorima s Evropljanima da kažu nešto lošije i o njima, a sve praveći se kako brinu za budućnost regije.

“Verujem da dolazi vreme u kome nećemo koristiti priliku da jedni o drugima govorimo sve najgore, već naprotiv, da razumemo da kao blok možemo da dobijemo mnogo više nego što je to bio slučaj do danas”, dodao je on.

Vučić je naglasio da Srbija ne mijenja strateško opredjeljenje, da je to ulazak u EU, ali da se taktički mora prilagoditi promjenama u EU i da se ponaša pametno, odgovorno i da brine o svojim građanima.

“Srbija, ali i svi drugi sa Zapadnog Balkana, nastavlja svoj evropski put, nadamo se da ćemo jednog dana postati punopravni član EU-a, ali ono što je važno da se kaže je da mi dobro razumemo pomeranja koje postoje u samoj EU, da nije fer kada se menjaju pravila tokom nekog procesa, tokom neke utakmice, ali da na to moramo da se naviknemo”, istakao je Vučić.

Prebaciti fokus na ekonomski razvoj

Iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine saopćeno je da je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u ovoj zemlji i procesu formiranja vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, ali i o kontinuiranoj i snažnoj opredijeljenosti zemlje za evropske integracije, prenosi Fena.

Tema susreta je bila i regionalna saradnja u kontekstu pristupa regije Zapadnog Balkana evropskim integracijama te posljednjih odluka Evropskog vijeća o odlaganju pregovora za pristup Albanije i Republike Sjeverne Makedonije.

Istaknuto je da se treba usredotočiti na ekonomski razvoj regije, jačanje tržišta i da treba prebaciti fokus na ekonomski razvoj, jer je i ekonomski utjecajnija i razvijenija regija poželjnija EU.

Izvor: Agencije