Đukanović: Doći ću u Srebrenicu na 25. godišnjicu genocida

Prema najvećem datumu iz slavne crnogorske istorije uvijek se odnosimo jednako, s poštovanjem i ponosom, poručio je Milo Đukanović (Arhiva)

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović izjavio je da će prisustvovati obilježanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici 11. jula.

U gostovanju na sarajevsnoj televiziji Face, on je dodao da neće  doputovati u Bosnu i Hercegovinu 2. i 3. marta, uprkos pozivu dva člana Predsjedništva BiH, ali da će, kao lider koji priznaje genocid u Srebrenici, doći na obilježavanje njegove godišnjice ukoliko bude pozvan, te na taj način odati počast žrtvama.

Đukanović je rekao da je Skupština Crne Gore među prvima u svijetu usvojila Rezoluciju o genocidu.

Govoreći o članu Predsjedništrva BiH iz reda srpskog naroda Miloradu Dodiku, crnogorski predsjednik je rekao da on koristi konfuziju u BiH za ostvarivanje vlastitih interesa.

‘Ne želim biti dio Dodikove predstave’

„Dodik je napravio nacionalnu predstavu, a ja ne želim biti dio te predstave. On neće ugroziti odnos Crne Gore i BiH. Nije se pomirio s činjenicom da je Republika Srpska entitet“, rekao je Đukanović, koji je dodao da je Crna Gora prijateljski nastrojena prema BiH, kojoj je nefunkcionalnost teži problem od svih koje njegova zemlja ima.

„Republika Srpska je entitet u državi BiH, a svako pristajanje na njeno cijepanje vraća nas u rat. Oni pokušavaju držati tu nefunkcionalnost kako bi mogli reći da tako ne ide, te da je vrijeme za referendim“, poručio je crnogorski lider.

Đukanović je još dodao i to da međunarodna zajednica ima elemente i da je odgovorna za stanje u BiH, te da će, ukoliko izostane njena reakcija, situacija eskalirati.

Izvor: Mediji