Ðukanović: Crna Gora treba imati svoju pravoslavnu crkvu

Milo Đukanović
Đukanović je rekao da se usvojenim Zakonom pravno uređuje status vjerskih zajednica (EPA)

Crna Gora treba imati svoju pravoslavnu crkvu, koja bi bila odvojena od Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Srbije, kako bi učvrstila nacionalni identitet, izjavio je predsjednik Milo Ðukanović.

U intervjuu za agenciju AFP to je rekao povodom prosvjeda koji u Crnoj Gori traju dulje od mjesec, a koje organizira Mitropolija crnogorsko-primorska SPC-a, nezadovoljna usvojenim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti.

“Dugotrajne tenzije u vezi sa tim problemom eksplodirale su kada je Vlada [Crne Gore] u decembru usvojila zakon koji bi mnoge najstarije manastire i crkve mogao da pretvori u državnu imovinu u Crnoj Gori, što je pokrenulo masovne proteste”, kazao je Đukanović, prenosi Tanjug.

Napominje se da SPC, čije je glavno sjedište u Beogradu, nakon proglašenja neovisnosti Crne Gore 2006. od Srbije, s kojom je u zajednici bila gotovo 90 godina, i dalje okuplja najveći broj pravoslavnih vjernika.

Mjesec i po protesta u više gradova

Ðukanović u intervjuu francuskoj agenciji optužuje svećenstvo SPC-a da potkopava njegove napore na konsolidaciji 14-godišnje neovisnosti zemlje.

“SPC je među važnim instrumentima koje ideolozi koriste u velikosrpskom nacionalizmu protiv Crne Gore, protiv crnogorske nezavisnosti, protiv njenog nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta”, kaže Ðukanović.

Agencija navodi kako je njegova namjera da, po ugledu na Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, u Crnoj Gori formira autonomnu pravoslavnu crkvu Crne Gore, što bi, kako tvrdi Ðukanović, “ujedinilo sve pravoslavne vjernike, i one srpske i one crnogorske nacionalne pripadnosti”.

Agencija napominje da u Crnoj Gori gotovo trećinu čine stanovnici srpske nacionalnosti.

Podsjeća se da je Crnogorska pravoslavna crkva (CPC), registrirana početkom 90-ih godina prošlog stoljeća, nepriznata od pravoslavnih centara moći, kao i da je njezin utjecaj još slab, a vjernici malobrojni.

Dok Ðukanovićeva vlast brani novi Zakon, SPC je tijekom posljednjih mjesec i pol mobilizirao desetke tisuća sudionika prosvjeda, koji se održavaju dva puta tjedno diljem Crne Gore, zemlje s približno 620.000 stanovnika, dodaje agencija.

‘Crnogorska crkva logičan korak’

Svećenici SPC-a optužuju vladajuću stranku (Demokratska partija Socijalista, čiji je predsjednik Đukanović) da se priprema za “pljačku crkava i manastira”, kojih je više od 600 i smješteni su na vrlo lijepim lokacijama.

Ðukanović, koga opisuju kao “pronicljivog političara”, koji je Crnu Goru doveo do neovisnosti, kaže da svećenstvo SPC-a u svemu tome “vješto manipulira” vjernicima.

Tvrdi da će crkve ostati otvorene za uporabu pravoslavnim vjernicima nakon primjene Zakona iako, kako navode, ne krije želju da konačno onemogući svaki utjecaj Beograda na Crnu Goru.

Za Ðukanovića je, kažu, stvaranje crnogorske crkve “logičan” korak, koji slijedi nakon proglašenja crnogorske neovisnosti.

“Vođeni smo nespornom potrebom da dovršimo duhovnu, državnu i socijalnu infrastrukturu, koja će ojačati svijest građana o sopstvenom identitetu”, rekao je Ðukanović i dodao da je “posrbljavanje Crne Gore neprihvatljivo”.

Crkveno pitanje, navodi agencija, potaknulo je osjetljive rasprave o identitetu i vrlo kompliciranoj povijesti Srbije i Crne Gore, i to uoči parlamentarnih izbora, koji će biti održani ove godine.

‘Ne predajem vlast bez izbora’

Također, ističu, produbljene su podjele u parlamentu, gdje se Ðukanovićev vladajući DPS suočava s prosrpskom oporbom, koja je na strani SPC-a.

Dodaje se kako neki analitičari optužuju Ðukanovića da je taj vjerski problem iskoristio da bi uzburkao emocije i odvratio pažnju od drugih problema koji su se gomilali tijekom godina njegove vladavine.

Kao probleme navode niske zarade, rasprostranjenu korupciju, prijetnje medijskim slobodama, koje su i prepreka na putu Crne Gore prema Europskoj uniji, u koju očekuje da će biti primljena 2025.

Drugi, pak, kažu da je Ðukanovićeva dominacija na vlasti, tijekom koje je povremeno bio premijer, a povremeno predsjednik i koja traje već tri desetljeća, zapravo glavna prepreka demokratizaciji Crne Gore.

Ðukanović, međutim, poručuje da njegovi protivnici “griješe” ako očekuju da će im on vlast predati bez izbora.

Izvor: Agencije