Oglasi

Ðukanović: CG uvijek prijatelj i pouzdan partner SAD-a

Crnogorski predsjednik rekao da je SAD u najvećoj mjeri pružio podršku strateškim odlukama Crne Gore.
Milo Đukanović, Crna GoraĐukanović je poručio da će SAD u Crnoj Gori uvijek imati prijatelja i pouzdanog partneraEPA - Arhiva

Washington je u najvećoj mjeri pružio snažnu podršku strateškim odlukama kojima je Crna Gora trasirala smjer demokratskog razvoja i europski i svoj euroatlantski put, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović u četvrtak navečer na prijemu povodom obilježavanja 4. srpnja, Dana nezavisnosti SAD-a, u američkom veleposlanstvu u Podgorici.

U dugom obraćanju, Ðukanović je govorio o povijesnim vezama Crne Gore i SAD-a te poručio da je upravo na tim čvrstim temeljima posljednjih desetljeća izgrađeno snažno partnerstvo dvije zemlje, prenosi Tanjug.

Podsjetio je da je SAD bio među prvim zemljama koje su priznale rezultate referenduma o neovisnosti 2006. godine, a ubrzo nakon toga uspostavljeni su i diplomatski odnosi.

Đukanović: Zajedno protiv izazova i prijetnji

Presudna je, kazao je, bila podrška i pomoć SAD-a u ispunjavanju visokih standarda u procesu euroatlantske integracije što je zemlju kvalificiralo za članstvo u NATO-u prije dvije godine, učvrstilo važnost povijesnog čina obnove državnosti i otvorilo novu perspektivu za razvoj crnogorskog društva, podsjetio je crnogorski predsjednik u govoru dostavljenom Tanjugu.

"Taj odnos se nastavlja i danas u Alijansi, uključujući i međunarodne misije od Afganistana do Kosova. Odgovore na savremene izazove i prijetnje tražimo zajedno, ravnopravno dijeleći teret, bez obzira na veličinu i kapacitete. Prije svega kroz NATO, koji se tokom proteklih sedam decenija potvrdio kao najvažniji globalni političko-vojni savez, u kom Amerika ima vodeću ulogu među ravnopravnim članicama. Kao što ima i posebnu odgovornost za očuvanje tekovina evroatlantizma koje su donijele benefite cijelom svijetu", naveo je Ðukanović.

Zahvalivši američkim partnerima na ukupnoj podršci reformskim procesima u Crnoj Gori, u cilju unaprijeđenja demokracije, vladavine prava, slobode medija i drugih demokratskih postulata, Ðukanović je poručio da službena Podgorica ostaje posvećeni promotor zapadnih vrijednosti, fokusiran na dostizanje standarda suvremenih demokratskih društava, na očuvanje multietničnosti i multikulturalnosti zajednice i unaprijeđenje kvalitete života građana, što će Crnu Goru kvalificirati da bude prva iduća članica EU-a kad se za to stvore uvjeti.

Američke investicije i turisti

Veleposlanstvu SAD-a i veleposlanici Judy Rising Reinke, Ðukanović je posebno zahvalio na pomoći u naporima da se u Crnoj Gori stvori ambijent za veći priljev američkih investicija i povećanje broja turista iz SAD-a.

Rekao je kako bi mu bilo potrebno mnogo više vremena da nabroji samo najmarkantnije odrednice koje danas karakteriziraju odnose Crne Gore i SAD-a.

"Dirljivi primjeri iz naše zajedničke istorije i vrijednosti koje dijelimo obavezuju nas da dalje učvršćujemo crnogorsko-američko partnerstvo i prijateljstvo", zaključio je Ðukanović, uz poruku da će SAD u Crnoj Gori uvijek imati prijatelja i pouzdanog partnera.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.