Đukanović: Ako se nameće srpstvo, kako da se osjećaju Crnogorci

Crna Gora
Đukanović je upitao kako treba da se osjećaju Crnogorci ako se 'nameće srpstvo' izvan granica Srbije (EPA)

Predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS), Milo Ðukanović upitao je na sjednici općinskog ogranka svoje stranke u Beranama kako treba da se osjećaju Crnogorci ako se, kako je naveo, “nameće srpstvo” izvan granica Srbije, prenosi Radio i televizija Crne Gore.

“Ako treba da obezbjedimo sva prava svim vjernicima, apsolutno mi smo najbolji mogući partner, ali ako želite da nam namećete svoje nacionalističke poglede, onda ih mi zaista ne doživljavamo kao srpsko pitanje, već kao velikosrpsko pitanje”, rekao je Ðukanović, prenosi Tanjug.

“Ako namećete srpstvo izvan granica Srbije, u ovom slučaju Crnoj Gori, kako se onda osjećamo mi koji smo takođe građani Crne Gore, koji smo pravoslavci, pa se nacionalno osjećamo Crnogorci, ima nas 45 odsto prema posljednjem popisu? Šta je sa nama?”, upitao je Ðukanović.

‘Zloupotrebljavanje vjerske slobode’

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović izjavio je ranije, između ostaloga, kako se zloupotrebama vjerskih osjećaja građana želi srušiti Crna Gora i pozvao građane da “ne budu dio tog ludačkog pokreta” te odbacio ocjene kako se Zakon o slobodi vjeroispovijesti donosi zbog valorizacije turističkih objekata, prenijela je agencija Beta.

Đukanović je na sjednici ogranka DPS-a u Tivtu poručio građanima da “ne dozvole da se njihova vjerska sloboda zloupotrebljava na način na koji se zloupotrebljava ovih dana po Crnoj Gori, a zloupotrebljava se kako bi se srušila Crna Gora”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potom je komentirao Đukanovićeve riječi, posebno u dijelu da su prosvjedi građana protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti “ludački pokret”, te ocijenio kako su to teške poruke za Srbiju.

Vučić: Teške poruke

“To su za naš teške poruke. Videćemo, prvo da se izjasni srpska crkva u Beogradu, a onda ćemo donositi zaključke šta i kako dalje”, rekao je Vučić komentiraju izjavu Đukanovića u Tivtu.

Rekao je da se ne želi miješati u crkvena, a pogotovo u duhovna pitanja, ali da je pravoslavna crkva uvijek bila čuvar ne samo duhovnog života nego i nacionalnog bića Srba.

“I ako onda vidite iz različitih izvora, i iz crkvenih i iz državnih, da kažu da to nije srpska nego neka pravoslavna crkva, pa će to da rade na Kosovu, kao što su nekada radili u Hrvatskoj. Samo da ne bi bila srpska”, rekao je Vučić.

Izvor: Agencije