Upozorenje EU-a Makedoniji o izborima

Evropska komisija poručila je da, ukoliko u Makedoniji budu održani izbori  5. juna bez tri najveće partije, tako izabrana vlada ne bi bila kredibilna ni za jednu međunarodnu instituciju.

Komisija je pozvala na uravnoteženo medijsko izvještavanje, prestanak zastrašivanja birača, opoziv nedavnih predsjedničkih pomilovanja, odnosno da svi politički akteri preuzmu punu odgovornost za izlazak iz krize i uspostavu pravne države.

Vladajuća albanska partija u Makedoniji Demokratska unija za integraciju (DUI) podnijela je inicijativu o ocjeni ustavnosti odluke za raspuštanje Sobranja.

DUI je već osam godina koalicioni partner vladajućeg VMRO DPMNE-a.

Traže da se odluka proglasi neustavnom, čime bi se, kako kažu iz DUI-ja, omogućilo da se Sobranje ponovo sazove.

U januaru je Sobranje donijelo odluku za odgođeno raspuštanje 24. februara, što je tada stručna javnost i opozicija ocijenila kao suprotno zakonu.

Međutim, tada vladajuća albanska partija DUI nije reagirala i zajedno sa koalicionim partnerom glasala je za raspuštanje parlamenta.

“Tražimo način da ponovo sazovemo Sobranje. S tim ciljem, konsultiramo domaće i međunarodne eksperte. U toj našoj inicijativi tražimo podršku svih partija, kako bismo izašli iz krize”, rekao je predsjednik DUI-ja Ali Ahmeti.   

U Skoplju je specijalni izaslanik Njemačke Johannes Haindl ranije u četvrtak imao odvojene susrete sa čelnicima opozicije – Socijaldemokratskim savezom Makedonije (SDSM) i Demokratskom partijom Albanaca (DPA)-  te vladajućeg DUI-ja o pronalaženju rješenja za izlazak iz političke krize.

Razgovaralo se o načinima kako da se ponovo sazove Parlament, odgode izbori zakazani za 5. jun, povuče pomilovanje kojim je predsjednik države oslobodio krivice 56 osoba većinom političara i omogući rad Specijalnog javnog tužilaštva.

U srijedu se ambasador Haindl susreo sa predsjednikom stranke VMRO-DPMNE i bivšim premijerom Nikolom Gruevskim.

Zahtjev SAD-a

Američka ambasada u Skoplju od vlasti u Makedoniji u četvrtak je zatražila da se izbori zakazani za 5. juni ne održe.

Smatraju da nisu ostvareni uvjeti za održavanje izbora jer nije izvršena reforma medija, nisu pročišćeni birački spiskovi, a i dalje postoji zastrašivanje glasača.

“Sjedinjene Države pozivaju stranke da ponovo sazovu Sobranje, otkažu izbore, ukinu aboliciju i posvete se agresivnoj reformskoj agendi sadržanoj u Sporazumu iz Pržina, kao i prioritetima EU-a za hitne reforme, Izvještaju Priebea te preporukama OSCE/ODIHR-a. Posvećeni smo naporima za pomoć pri rješavanju ove situacije u partnerstvu s EU-om, ali rješenje će zahtijevati jasnu političku volju”.

VMRO-DPMNE predao je kasno u srijedu navečer izbornu listu s kandidatima za izbore raspisane za 5. juna. Na listi vladajuće stranke su 123 kandidata, među kojima je 49 žena. Rok za predaju izbornih lista istekao je u ponoć.

Iz VMRO-DPMNE je prethodno potvrđeno da će učestvovati na skorašnjim izborima, no ostale tri velike stranke – SDSM, DUI i DPA odlučile su se na bojkot izbora.

Bojkot izbora

DUI i DPA, dvije vodeće albanske stranke u Makedoniji, prethodno su potvrdili da neće na izbore 5. juna, u znak protesta protiv “kontrole vladajuće stranke nad državnim organima i medijima”, čime su pojačali sumnju da će uopće izbori biti održani.

Vodeća stranka opozicije SDSM već je ranije najavila da će bojkotirati izbore, sve dok “ne bude omogućeno slobodno i fer glasanje”.

Nakon što je potvrđeno da od velikih stranaka jedino VMRO-DPMNE izlazi na izbore, iz OSCE-a su najavili povlačenje iz Makedonije, uz napomenu da neće nadzirati izbore, javili su makedonski mediji.

Posljednjih je dana u Skoplju održano nekoliko odvojenih sastanaka čelnih ljudi četiri najveće stranke kako bi se prevladao zastoj u provedbi dogovora iz Pržina i našao način za početak prevazilaženja dvogodišnje političke krize.

Razgovarano je o povlačenju opće abolicije političara, odgađanju izbora i radu Specijalnog tužilaštva koje se bavilo aferom u vezi s prisluškivanjem razgovora.

Izvor: Al Jazeera i agencije